Запознайте се със симпатичното зайче Чарли и членовете на неговото семейство. Или може би вече ги познавате? Малките книжки на Ротраут Сузане Бернер се появиха у нас през 2018 година и бързо се превърнаха голяма любов на редица деца и родители. С кратички, ежедневни и разпознаваеми историйки, прекрасно построени и илюстрирани, книжките за Чарли са перфектното четиво за най-малките. Страхотно попадение за възраст, в която детското внимание все още е значително краткотрайно и тепърва се тренира, а въображението пък се развива с небивали темпове. Ротраут Сузане Бернер има редица номинации за най-престижните награди за детска литература, включително „Астрид Линдгрен” и „Ханс Кристиан Андерсен”, като втората печели през 2016 в категорията „Илюстратор”. Най-накрая нейното творчество достига и до българските деца! За появата на Чарли у нас благодарим на екипа на изд. „Прозорче”. Отново на тях дължим и дългоочакваното ново издание с твърди корици, което събира всички четири издадени преди истории, които отдавна са с изчерпан тираж. В сборника „Здравей, Чарли!” откриваме „Добро утро, Чарли”, „Лека нощ, Чарли”, „Къде е Чарли?” и „Чарли отива на пазар”.

Всички обичат Чарли. Дори най-малките не могат да му се наситят. С Чарли и семейството му всеки ден е едно голямо приключение: 

– събуждането, когато мама влиза в стаята му и го погъделичква; 

– пазаруването с татко, където винаги забравят нещо важно; 

– играта на криеница с братовчедка му, когато баба трябва да ги търси; 

– дори лягането е вълнуващо с Чарли, тъй като Пантофеният експрес винаги минава през кухнята в Амамово и банята в Мокрово, докато стигне до крайната спирка в Леглово. 

Dobro-utro-CHarli-Rotraut-Suzane-Berner-Prozorche

Самите заглавията дават доста ясна представа за съответните историйки. „Добро утро, Чарли” и „Лека нощ, Чарли” са закачливи интерпретации на сутрешната рутина и тази преди лягане. „Къде е Чарли?” е за онези моменти, в които малчуганите тръгват за нещо, но така и не се връщат и иди ги търси къде са попаднали и какви са ги свършили по пътя си.

Capture.PNG

„Чарли отива на пазар” пък е май ми е личен фаворит. Ужким обикновена разходка с татко до супермаркета, но Бернер е вмъкнала такава тънка и лека ирониза(й)ция на типичния образ на завеяния баща, че нищо чудно книжката да развесели родителите не по-малко от децата. Така де, нека си признаем, на нас, татковците, ни е в природата да бъдем малко така, хаотични, разсеяни и заплеси, и кой знае къде ще се озовем без навременната намеса на майките.

Leka-nosht-CHarli-Rotraut-Suzane-Berner-Prozorche

В книжките за Чарли съществува известна цикличност – определени действия и реплики се повтарят от страница на страница и тази предвидимост се харесва адски на децата, които бързо научават историята и с голямо удоволствие я „четат” заедно с родителите. Ние например чакаме с трепет всяка нова играчка, която майката на Чарли открива сред завивките, докато търси своето малко зайче с думите „Чарли, къде си?”, за да го събуди рано сутринта.

Ka-de-e-CHarli-Rotraut-Suzane-Berner-Prozorche

Същевременно е впечатляващ начина, по който Ротраут Сузане Бернер описва и рисува без грам монотонност простичките и типични за ежедневието на детето истории. Красотата идва от спокойните, любящи и топли взаимоотношения в заешкото семейство. Там всяко задължение е превърнато в игра, целяща да изгражда позитивни навици, но по възможно най-приятен начин. Родителите са грижовни и внимателни, а в спретнатия дом цари уют и… мъъъъничко безпорядък.

CHarli-otiva-na-pazar-Rotraut-Suzane-Berner-Prozorche

Всъщност, ако се вгледате внимателно, ще откриете, че безпорядъкът бавно, но сигурно се прокрадва и в илюстрациите на Бернер. Това е нещо, което направо обожавам в книгите и комиксите на Туве Янсон, Свен Норквист, Даниел Нап, Александер Щефенсмайер и др. (Крайно време е последните двама да се появят и на български!) Страница след страница странични малки истории се развиват във фона, в страни от фокуса на детето. Дръжте под око всякакви птици и птиченца, охлювчета и калинки! Ще видите, че веднъж детето да забележи тези детайли книжките сякаш придобиват нов живот и детето преоткрива историите с ново, разпалено любопитство!

А фактът, че тези истории са отново достъпни за ново поколение малчугани е повече от радостен. Нещо повече – твърдите корици определено са за предпочитане, тъй като това са истории, които не само ще четете и препрочитате, но и ще искате да запазите като мил спомен от детството.

Capture.PNG

Ротраут Сузане Бернер (родена на 26 август 1948 г. в Щутгарт) е немски графичен дизайнер и илюстратор. Работи като илюстратор на свободна практика. Тя се фокусира върху книгите за деца и младежи, илюстрирала е над 80 такива книги и е проектирала над 800 корици. За приноса си като детски илюстратор Бернер е финалист на международната награда „Ханс Кристиян Андерсен“ през 2002, 2004 и 2014 г., а я печели през 2016 г.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/zdravei-charli-875https://prozoretz.com/bg/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-46/rotraut-susanne-berner-476

Ревю на сайта „Детски книги”: http://detskiknigi.com/zajcheto-charli-nov-priyatel-na-ba-lgarskite-detsa/

Вашият коментар