Знаете ли кое е едно от най-епичните комикс издания, видяло български превод и достъпно по родните книжарници? С цели 832 цветни страници, твърди корици, зрелищни панели и рисунки, това не е някое сборно издание на хитова поредица за супергерои. Става дума за  „Action Bible“ или „Екшън Библия“ на изд. „Нов човек“. Нарисувана от бразилския художник Серджо Кариело, работил за Marvel, DC, CrossGen, Dynamite Entertainment и ред други големи комикс издателства, тази впечатляваща адаптация на библейските сюжети ще събуди интерес у всеки почитател на Деветото изкуство, независимо от неговите религиозни убеждения.

Екшън Библията включва над 230 истории предадени в хронологичен ред, което улеснява следването на Библейската история и подсилва развитието до вълнуващата кулминация. Историите в Екшън Библията предават Библейската истина ясно и убедително на съвременните читатели. Това неустоимо съчетание на ясен текст и драматични изображения привлича хора от всички възрасти. Международно признатият художник, Серджо Кариело, е създал приковаващи вниманието илюстрации, характеризирани с богати цветове, драматични светлини и сенки, смели и енергични линии, и натоварени с емоции образи.

Второто обновено издание съдържа:

  • 25 нови истории допълващи хронологичния разказ
  • 23 разширени истории с детайли разкриващи преживяванията на героите в дълбочина
  • 80 нови страници изпълнени с драматични изображения

За първи път се докоснах до „Екшън библия“ преди няколко години. Моят племенник е от католическо семейство и получи „Екшън библия“ като подарък за своето първо причастие. По време на празненството след ритуала в църквата, роднини и приятели се бяхме събрали на обяд в местен ресторант и тогава използвах момента да разлистя изданието, от чисто любопитство. Честно казано, нямах високи очаквания. Макар, че от малък имам една чудесна комикс адаптация на Новия завет, издадена на български, сега „Екшън Библия“ ми прозвуча някак абсурдно, да не кажа пародийно. Защо ли?

Има нещо фундаментално различно между начина, по който повечето от нас мислят за Библията и за комиксите. Това са два различни свята. Единият – изпълнен със смирение, прошка и молитва, а другият – с приключения и битки. Но трябва да призная – заглавието определено привлича вниманието и буди интерес. Човек иска просто да надзърне, за да види що за чудо е тази „Екшън библия“. И така, разлистих книгата и… ето, че илюстрациите на Серджо Кариело взеха, че ми хванаха окото.

Преди да се усетя вече се бях откъснал от разговорите и веселието и се бях зачел. И за да не прекарам остатъка от деня с книга на масата, просто помолих племенника ми да заема неговата „Екшън Библия“ и да му я върна веднага след като я прочета, което едва ли щеше да ми отнеме дълго. Защото, виждате ли, неговото издание на полски език беше доста по-тънко от това, което се предлага у нас. Оказа се, че съм прочел едва първи том – „Сътворение“. И той ми беше напълно достатъчен, за да искам да чета нататък.

Серджо Кариело бе успял да превърне далечното и често дори неразбираемо за днешните подрастващи съдържание на Библията в атрактивен рисуван наратив, без помен от проповеднически тон, без натрапчиви, догматични речи… Беше просто една епична, красиво нарисувана и оцветена, добре разказана и увлекателна история!

Бях решил, че само да ми се отвори възможност, ще прочета и останалите части от поредицата. Потърсих ги в местната библиотека, но ги нямаха. А скоро след това изд. „Нов човек“ взе, че издаде пълната версия в луксозен том на български език!

Честно казано, след прочита на новото издание на „Екшън Библия“ първоначалните ми впечатления, придобити от „Сътворение“ не само се затвърдиха, но и станаха още по-позитивни. Серджо Кариело е свършил страхотна работа и е превърнал една история на повече от две хиляди години в комикс, който е в състояние спокойно да плени съвременните читатели от всички възрасти, пък били те и фенове на сраженията с мускулести супергерои.

Не смятам, че е нужно да сте християнин, религиозен, или дори вярващ и духовен човек, за да изпитате истинско удоволствие от прочита на „Екшън Библия“. Без значение е дали познавате Библията като петте си пръста или познанията ви се изчерпват до онова, което сте научили от гледането на коледни филми и „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“. Независимо от мирогледа ви, това си остава една драматична история с прекрасни послания, която си заслужава да бъде разказвана и интерпретирана по нови, интригуващи начини, точно както го прави Серджо Кариело.

Още за изданието: https://novchovek.com/index.php?route=product/product&product_id=1206

Още за Серджо Кариело: https://www.sergiocariello.com/ и https://www.instagram.com/hqcariello/

Вашият коментар