Класическата новела „Кармила“ на Шеридан льо Фану е част от „Колекция OLD GOLD“ на изд. „GAIANA BOOK & ART STUDIO“. Тази история за разкъсващи страсти и смразяващия досег със свръхестественото оставя огромен отпечатък върху жанровата литература и вампирските митове, и при все, че е предимно загатваща и безкръвна, продължава да впечатлява и очарова държи в напрежение дори и днес, повече от 150 години след своята поява. Сега „Кармила“ излиза в нов превод на Явор Цанев и с оригиналните илюстрации на Дейвид Хенри Фристън и Майкъл Фицджералд.

Нищо неподозиращи домакини. Красива и загадъчна гостенка. Готическата новела КАРМИЛА е една от най-ранните класики на вампирския жанр. Изпреварила с повече от четвърт век знаменития роман ДРАКУЛА, тя е едно от  произведенията, вдъхновили Брам Стокър. … животът и смъртта са мистериозни състояния и ние знаем малко за техните проявления…

Отдалечен замък на дребен благородник. Липса на връзка със света. Заобикаляща тайнствена и понякога зловеща красота. Щедрият и добронамерен домакин става свидетел на нещастен случай и приютява в дома си уплашена млада жена, която очарова всички с красотата и загадъчното си обаяние. А най-очарована от всички е самотната дъщеря на собственика на замъка, която пази спомен за това лице… от детските си кошмари.

Хубаво е докато четем „Кармила“ да помним кога точно е писана новелата и на какъв етап от развитието си е била в този момент хорър литературата. Но истината е, че дори да беше написана вчера, при наличието на всички готически тропи и жанрови традиции, „Кармила“ пак щеше да блести с пълна сила.

Произведението на Шеридан льо Фану е изключително впечатляващо със своята пестеливост на действие, но все по-нарастващ съспенс. Малки детайли посяват съмнения и будят лоши предчувствия. Кранти сцени и отделни моменти будят подозрения… Подозрения, които един трезвомислещ, образован, прагматичен човек дори не би допуснал до съзнанието си и незабавно би отхвърлил като смехотворни суеверия, достойни единствено за простолюдието.

И все пак, може би във всяка легенда и нощен страх се крие нещо истинско… Всичко води към яркия, експлозивен финал, в който злото трябва да бъде победено с твърда ръка от тези, които вече са научили за неговото съществуване лично и са тласкани към действие както от мъка и отчаяние, така и от жажда за мъст, но преди всичко – от благочестиво желание да отърват света от адски сили.

Удоволствието от класическата новела е засилено още повече от всеотдайния превод на Явор Цанев и наличието на майсторските илюстрации на Дейвид Хенри Фристън и Майкъл Фицджералд, за които можем единствено да съжаляваме, че не са по-многобройни. Истинска класа!

Още за книгата: https://gaiana-books.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%88%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%BB%D1%8C%D0%BE-%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%83/

Вашият коментар