Десет години след своята първа поява в България Пърси Джаксън се завръща под вълнуваща, нова за родните читатели форма. Емблематичният герой на Рик Риърдън дебютира в „Похитителят на мълнии” – роман, който полага основите на цяла една митологична вселена, която макар и да е привидно насочена към подрастващите, вече е успяла да завладее читатели от различни поколения. Именно тази на основополагаща история имаме шанс да се порадваме отново сега благодарение на изд. „Егмонт България”. Не, не като поредно преиздание с нова красива корица, а като комиксова адаптация, зад която стоят талантливи творци, подходили с почит към оригинала. Адаптацията е дело на Робърт Вендити – способен сценарист, на когото от DC Comics са поверявали герои като Светкавицата и Зеления фенер. Художник е унгарецът Атила Футаки, рисувал Конан за Dark Horse Comics и Severed по сценарий на Скот Снайдър за Image Comics. За оцветяването се е погрижил Хосе Виларубия, който има над четвърт век опит като колорист за едни от най-големите световни комикс издателства. „Похитителят на мълнии: графичен роман” е издание, което ще зарадва едновременно и дългогодишните фенове на Рик Риърдън, и почитателите на деветото изкуство у нас, може да послужи и като чудесна отправна точка за всички, които все още не са се потапяли в света на Пърси Джаксън (въпреки, че според нас може би е по-добре първо да прочетете оригиналния роман без спойлери!).

Да си син на божество е опасно. И страшно. Най-често води до смърт по особено жесток начин. Създателят на любимата на милиони читатели поредица Рик Риърдън обединява сили с едни от най-големите имена в света на комикса, за да разкаже историята на момче на път да разкрие предателство по-велико и от самите богове. Пърси Джаксън е на път да бъде изхвърлен от училище… отново. И това е най-малкият от всичките му проблеми. Напоследък чудовищата и древногръцките богове се пръкват навсякъде, вместо да си стоят по страниците на учебника му по история. А за капак на всичко, изглежда, че е успял да ядоса някои от тях. Истинската мълния на Зевс е открадната и познайте кой е главният заподозрян. Пърси има едва десет дни, за да открие и върне задигнатата собственост на повелителя на небето.

Вече сме обсъждали историята надлъж и шир в ревюто ни на романа „Похитителят на мълнии”, тъй че сега, когато става дума за графичния роман, ще се съсредоточим предимно върху… ами… графичното, разбира се!

Атила Футаки не е робувал на кориците на книгите, нито пък се е старал да имитира нечий чужд стил. Вместо това се е доверил на артистичния си инстинкт и виждаме стремежа му да превърне думите на Рик Риърдън в динамични изображения. Външността на героите до голяма степен се вписва в представите, които сме си изградили като читатели и пасва на съответните характери. От (не)обикновени тийнейджъри до живи скелети, от крилати обувки до Дома на боговете, Футаки е подходил с реализъм към всичко и поддържа консистентен стил през целия графичен роман.

Оцветяването на Хосе Виларубия също е приятно. В по-голямата си част, тоновете на графичния роман са по-туширани и минорни, даващи ни да разберем, че това не е едно от онези типично детски фантасмагорични приключения, а пропита с драматизъм история, която при все митологичните си елементи все пак остава закотвена в реалността. По-семплия подход не отвлича внимание от графичната работа на Атила Футаки – виждаме достатъчно нюанси и светлосенки, без да има панели, претоварени с ефекти. А ако на някои от вас оцветяването се стори една идея по-постно от това, на което сте свикнали… Все пак, имайте предвид, че комиксът е от 2010, а за последните десет години някои художници са вдигнали изключително много летвата на дигиталното оцветяване.

Авторите са се постарали да намерят добър баланс между белетристичното и визуалното, без да си позволяват своеволия с написаното от Риърдън. Ясно е, че няма как да се смести всичко от 352 страници роман в 128 страници комикс, тъй че моля не очаквайте абсолютна изчерпателност от адаптацията, но нищо наистина ключово за сюжета не е било пропуснато. Прекрасен начин да си „преговорим” и изживеем по един по-различен начин уводното приключение на сагата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”.

Още за изданието: https://egmontbulgaria.com/parsi-dzhaksan-i-bogovete-na-olimp-201/1-pohititeljat-na-malnii-grafichen-roman-podarak-p3779

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s