Случвало ли ви се е да попаднете на книга, чиято съдба да е едва ли не по-вълнуваща дори от самата книга? Една такава чудна, необичайна и извънредно интригуваща книга е „Похищението над принц Олиомаргарин” (изд. „A&T Publishing”). През 2017 година незавършената приказка на прочутия Марк Твен се превърна в истинска литературна сензация, след като бе открита напълно случайно в университетските архиви на Калифорнийския университет в Бъркли и бе завършена и издадена точно 107 години след смъртта на своя автор. А с нелеката задача да допълни това, което Самуел Лангхорн Клеменс така и не е написал приживе, се заемат Филип Стед и Ерин Стед, съответно в ролите на съавтор и илюстратор. Резултатът е едно повече от любопитно приказно четиво за всички възрасти, за което можем само да се радваме, че най-накрая вижда бял свят.

Вечер през 1879 г. Парижки хотел. Малките дъщери на Марк Твен го молят за една приказка. Той започва да им разказва историята за Джони – бедно момче, притежаващо няколко магически семена. По-късно Твен нахвърлял тази история на хартия, но тя остава недовършена… досега. Взети от Архива на Марк Твен в Калифорнийския университет в Бъркли, век по- късно бележките оформят основите на една приказка. Само с фрагментите, авторът Филип Стед пише историята, така както според него би я довършил самият Марк. Историята за Джони е история за доброто, смелостта и честта, разказана с хумор и изобретателност.

Това е едно от ревютата, които подхващам от краката за главата. Но просто няма как, защото именно последните три страници от книгата са черешката на тортата! „Бележки от редактора” всъщност представлява информативен очерк за съдбата на оригиналния текст, случайното му откриване, идеята за довършването на приказката на Твен, избора на автор и илюстратор и последвалия невероятен творчески процес. Малко хора могат да се похвалят с възможност от калибъра на това да завършат творба на класик от ранга на Марк Твен, а още по-малко хора биха имали смелостта да приемат предизвикателството. А как са се справили Филип и Ерин Стед? Е, убедете се сами!

Историята започва както много други. Имаме едно момче, което животът се опитва да обрули още отрано, но все пак  нищо не е решено преди последната точка на приказката. Но преди да стигнем дотам преминаваме през куп чудати срещи, приказни тропи, абсурдни обрати, закачливо чувство за хумор, тематични алюзии и… не на последно място, прякото, пък макар и напълно въображаемо вмешателство на самия Марк Твен, който присъства като критично настроен събеседник, дискутиращ течението на сюжета по време на неговото развитие. Децата непременно ще се забавляват, но по-възрастните читатели ще оценят изобретателността и непринудения стил, с който Филип Стед е превърнал един неосъществен авторски замисъл в интертекстуално приключение, с нотки на литературна заигравка и щипчица постмодернизъм, при това без да ограбва приказката от възможността да бъде именно това – приказка!

Колкото до илюстрациите, те наистина вдигат нивото на изданието неимоверно. Изпълнението им е перфектно, не само като техника и визия, но и като разположение по страниците на книгата. Симбиозата на наратив и илюстрация в „Похищението над принц Олиомаргарин” не е просто въпрос на художествено оформление, а на специфична книжна режисура, в която текст и изображения се допълват взаимно и всеки един елемент прави другия още по-въздействащ.

Родното издание на „Похищението над принц Олиомаргарин” е луксозно книжно тяло с твърди корици, качествена хартия и печат, а преводът от английски е дело на Силвия Иванова.

Още за книгата: https://www.booktrading.bg/pohishenieto-nad-princ-oliomargarin

Марк Твен e псевдоним на Самуел Лангхорн Клеменс, който е роден на 30 ноември 1835 г. в град Флорида, щата Мисури, САЩ. Той е световноизвестен хуморист, журналист, преподавател и писател, който придобива международната слава с пътеписи, книги, тематично обвързани с пътешестване и приключенските истории за детството, най-вече „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“.  Марк Твен успява да надмогне ограниченията, свързани с произхода си, за да се превърне в популярна обществена фигура и един от най-добрите и най-обичани писатели на Америка.

Вашият коментар