„Истории за лека нощ за момичета бунтарки: 100 приказки за невероятни жени” (изд. „Хермес”) е една от най-силните и смислени книги, които сме имали удоволствието да представим на „Книжни Криле”. Уж суфражетките отдавна са постигнали целите си, уж сме се отърсили от пещерния шовинизъм и се радваме на равноправие, но май уви, все ще се намери някой, който да ти каже къде точно ти е мястото, какво не можеш да направиш и какво всъщност се очаква да вършиш. Ето защо вдъхновяващите сто истории, разказани от Елена Фавили и Франческа Кавало са повече от нужно четиво, далеч не само за момичета. Колкото до бунта – той не е самоцелен инат срещу установените порядки, а триумф на вярата в себе си и доказателство за това, че талантът, умът и изобретателността не са привилегия на отделна раса, пол или възраст. И знаете ли кое е най-хубавото на тези сто приказки? До една са съвсем истински!

buntarki_-_cover_2018

„Истории за момичета бунтарки“ събира историите на 100 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро. Сред тях са Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Евита Перон, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мария Кюри, Мария Монтесори, Мишел Обама, сестрите Бронте, сестрите Серина и Винъс Уилямс, Фрида Кало, Хилъри Клинтън, Хипатия и др. Илюстрациите са дело на 60 художнички от цял свят.

11111.JPG

Спомням си как в училище понякога спорехме кои са по-добрите – момчетата или момичетата. Не за друго, ами ей така, съвсем по хлапашки и от спортна страст, и за да защитя „своя лагер”, хвърлях срещу опонентките си доводи като „Колко жени-пилоти има във Формула 1?” и „За колко жени-астронавти се сещаш?”. Ще ми се някой да ми беше тикнал тогава тази книга под носа и да ми затвори устата с нея!

11111.JPG

Дори да звучи невероятно, Елена Фавили и Франческа Кавало наистина са успели да разкажат цели сто приказки, базирани на реални исторически събития. И като казвам приказки, имам предвид именно това – приказки, а не биографични справки, енциклопедични извадки или друга книжна сухоежбина. Без да задушават текста с излишни факти или високопарно поднесени поуки, създателите на книгата са сместили есенцията на 100 постижения от всевъзможни сфери под формата на увлекателни и приятни за четене кратки истории, с прилежащи към тях илюстрации – грабващи портрети в различни стилове и техники. И не на последно място – включените към историите цитати сами по себе си са изключително силни.

11111.JPG

Естествено, определена група хора биха писнали срещу подобно издание. От къде на къде пък акцентът ще е изцяло върху женските постижения, какво, мъжете за нищо ли не ги бива… По повод на всякакви подобни настроения първо ще кажа, че не сме хукнали на състезания и не сравняваме статистики, нито пък една такава книга омаловажава по какъвто и да било начин всякакви върхове, рекорди, открития и какво ли не още, които са били постигнати от други личности, невключени в тази стотица. Само допреди едно поколение силните и независими модели за подражание от женски пол имаха несравнимо по-малко присъствие в публичното пространство, а стандартите за красота бяха излетите по калъп кукли Барби с невъзможни пропорции, които дори и при всевъзможните си опаковки и „професии” пак бяха адски далеч от реалността. А стоте жени в тази книга за напълно реални личности, някои от които тепърва опознаваме. И ако някой смята, че светът няма нужда от подобни книги, че имаме пълно полово равноправие, че не делим професиите и уменията на „мъжки” и „женски”, че не се водим по архаични представи за „женственост” и „мъжественост”, а тесногръдите ни стереотипи за ролите на мъжа и жената в семейството и обществото вече са минало, то… Май по-добре да спрем дотук, за да не обърнем на политика представянето на една образователна книга, насочена към децата и младите.

11111.JPG

До всички момичета бунтарки по света:

-мечтайте още по-смело;

-целете се още по-високо;

-борете се още по-устремено;

-когато се съмнявате, не забравяйте, че сте прави.

bronte_sisters

Историите за момичета бунтарки си заслужават, от първата до последната. Те не просто обогатяват общата ни култура, но и разбиват предразсъдъците ни и би било прекрасно ако достигнат не само до малките читателки, но и изобщо до широка аудитория. Да, книгата се рекламира като четиво за момичета и млади жени, финансирана от благотворителна кампания и т.н., но… Всъщност, победите и постиженията на жените в книгата са победи и постижения на човешки същества, повечето от които се стремят да преборят статуквото, да променят света около себе си, да достигнат нови хоризонти, да отстояват позицията си… А към нещо подобно би трябвало да са съпричастни далеч не само жените, нали?

momicheta-buntarki_760

Елена Фавили е отличена с награди журналистка и медиен предприемач. Завършила е дигитална журналистика в Университета в Бъркли, Калифорния. През 2011 г. с Франческа Кавало създават първото айпад списание за деца – „Тимбукту“. Тя е съосновател и изпълнителен директор на „Тимбукту Лабс“. Истории за лека нощ за момичета бунтарки е петата й детска книга.

 Франческа Кавало е писателка и награждаван театрален режисьор. Има магистърска степен по изящни изкуства в специалността „Театрална режисура“ от театралното училище „Паоло Граси“ в Милано. Запалена по социалните иновации, Франческа е основателка на „Сферакавали“ – международен фестивал на устойчивото въображение в Южна Италия. През 2011 г. заедно с Елена Фавили основават „Тимбукту Лабс“, където Франческа е творчески директор. Истории за лека нощ за момичета бунтарки е седмата й детска книга.

Още за книгата: https://hermesbooks.com/istorii-za-momicheta-buntarki.html

Още ревюта:

https://www.detskiknigi.com/momichetata-buntarki-i-tehnite-100-iistorii-za-leka-nosht-rebel-girls/

https://taziknigadotcom.wordpress.com/2018/01/17/%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80/

http://knigolandia.info/book-review/istorii-za-momicheta-buntarki/

https://mybooksaremyworldblog.wordpress.com/2018/01/26/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%89-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80/

https://podmosta.bg/istorii-za-leka-nosht-za-momicheta-buntarki-100-prikazki-za-neveroyatni-zheni/

One thought on “„Истории за лека нощ за момичета бунтарки: 100 приказки за невероятни жени” от Елена Фавили и Франческа Кавало

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s