За петнадесетгодишната Джаки Стоун животът е затвор. Всичко, което каже или направи, се излъчва в реално време по националната телевизия. Защо? Защото баща й умира от рак на мозъка и е продал на търг в еBay последните дни от живота си. Спечелилият – безскрупулна телевизионна риалити програма.

 

Няма го вече вниманието на майка й и готвенето й и безкрайните им разговори. Няма го вече доверието на сестра й, заместено от новооткритата слава на риалити звезда. Няма го вече личния й живот. Няма го и достойнството на семейството й, тъй като продуцентите изкривяват думите им и публично ги осмиват в национален ефир. Но това, от което Джаки се бои най-много, е, че съвсем скоро собствения й баща просто… няма да го има. И така, въоръжена единствено с изобретателността си и силата на интернет, девойката е решена да прекрати шоуто и да върне живота на семейството си въпреки смъртта.

 HoS_Cover_FNL.indd

Добре дошли между прозрачните стени на „Къща от стъкло“! Историята на Лен Влахос е мощна Young Adult сатира и вече втората вариация на тема тъмната страна на реалити форматите след „Килия номер 7” на Кери Дрюъри. „Килия номер 7” на Кери Дрюъри. Трабва да признаем обаче, че сюжетът на „Къща от стъкло” звучи доста по-правдоподобно, да не кажем дори вероятно. Задръжки, граници и бариери, цензура, лично пространство – все понятия, които в книгата биват разбити на парчета! Но дали е само в книгата? Няма какво да се лъжем, просто включете телевизора или надникнете в интернет. Съвремието е пълно с манипулирана информация, режисирани животи, изопачена реалност, в борба за продажби, рейтинг, лайкове, кликове, или както там се генерира прираст в банковата сметка на поредната петминутна знаменитост.

life in a fishbowl.PNG

Можеш ли да виниш болния от рак баща, че е пожертвал последните мигове от и без това изтичащият като пясък между пръстите живот в отчаян опит да осигури бъдещето на своето семейство? В „Къща от стъкло” няма лесни отговори, няма черно и бяло, само сива зона, в която етика и морал са се размили, а очертанията им са оформили неясен лабиринт от несигурни решения.

 

Фокусът е върху Джаки Стоун, която всячески се опитва да изиграе продуцентите, придобили ексклузивни права върху излъчването на живота на семейството. Интересното обаче е, че историята често сменя гледната точка и ви представя перспективата на членове от семейството, на наддаващите в търга, та дори и на самия тумор, разяждащ мозъка на баща й.

HoS_Cover_FNL.indd

„Къща от стъкло” е провокативен роман, на моменти дори може би и скандален, но болезнено актуален. Написан е интересно и се чете бързо. Съдържа момента на преувеличения „Биг Брадър”, съдържа и ехо от „Шоуто на Труман”, но има и своя индивидуалност и въздействие. Ще ви изненада, на места ще ви отврати, ако сте по-млади може и да ви шокира. И преди всичко ще ви поднесе материал за размисъл.

30039049

Похвала и за заглавието! В оригинал романът се нарича „Life in a Fishbowl”, т.е. „Живот в аквариум”. „Къща от стъкло” е доста по-грабващо и по-адекватно звучаща на български интерпретация. Браво на преводачката Вера Чубар!

Книголина

 

1 thoughts on “„Къща от стъкло“ от Лен Влахос

Вашият коментар