Дали тя трябва да живее, или да умре?

Ти решаваш.

Убит е Джаксън Пейдж, обичана от всички знаменитост. Шестнайсетгодишната Марта Хънидю е заловена над трупа му, с пистолета в ръка.

ВРЕМЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА.

 Публиката ще реши дали Марта е виновна, или невинна, като гледа всеки ден епизоди на изключително популярното риалити шоу „Смъртта е справедливост“ – единственото телевизионно предаване, което дава силата да вземаш решения за живота на други хора – и то на цената на един есемес. Марта се е признала за виновна за престъплението. Но извършила ли го е?

 Или истината е далеч по-сложна от елементарните образи, показвани по телевизията?

 

Затворническият живот като предмет на анти-утопичното не е новост във фантастиката. Може да сте гледали по кабеларките и някои съвсем не лоши B-филмчета от едно време, изследващи тази тематика, като например „Крепост” и „Крепост 2: Отново зад решетките” с Кристоф Ламбер, „Бягсто от Абсолом” с Рей Лиота и Ланс Хенриксен, „Wedlock” с Рутгер Хауер, и разбира се, култовите „Бягство от Ню Йорк” и „Бягство от Лос Анджелис” на Джон Карпентър с Кърт Ръсел в ролята на Снейк Плискин. А що се отнася до превръщането на затворническия живот в извратено забавление за задоволяване на първичните инстинкти на масите в тоталитарно-корпоративното бъдеще веднага се сещам за „Бягащият човек” на Стивън Кинг (както и за съвсем не лошата му екранизация с Бате Арни), както и за високооктановата поредица „Смъртоносна надпревара”, едно от най-стабилните заглавия на Роджър Корман.

 

Взимайки всичко от гореспоменатото предвид, не мога да кажа, че „Килия номер 7” на Кери Дрюъри (изд. Егмонт България) ме изненада откъм сюжет, но все пак, книгата е футуристичен Young Adult трилър, чиято основна аудитория едва ли е натрупала няколко десетилетия база за сравнение. И както изискват YA тенденциите, имаме млада героиня, която трябва да намери сили да се справи със системата…

 

За мен обаче силата на книгата е другаде.

97895427182461475657220.8019.jpg

Първо, структурата на романа е интересна. „Килия номер 7” е разделена на седем отделни сегмента, всеки със свой собствен стил. Част от разказа е дори поднесена под формата на сценарий за реалити шоу. (Нали не сте си мислели, че тия формати нямат сценаристи?)

 

И второ, но не и по важност – младите читатели имат нужда от тези мотиви, и имат нужда от нов прочит на стари теми. Това са мотиви, които наистина имат нужда да бъдат освежени, осъвременени, и поднесени на младежта по един по-лесносмилаем начин, без аромат на нафталин.

 

Животът днес е повлиян повече от всякога от медиите, които пък от своя страна водят война за всеки зрител с цената на всичко. Не е лесно да привлечеш вниманието на пренаситената публика, а за да го направиш – обикновено се иска не просто оригинална идея, а и прекрачване на някои морални и етически граници. Нецензурното съдържание продава, сексът и насилието се котират високо, а най-добрата реклама изглежда е скандалното и вулгарното. Хора експлоатират личния си живот и продават и последните останки от достойнството си, за да са пет минути в светлината на прожекторите, а публиката жадно поглъща тази драматизирано, изкривена „реалност”. От сплетните и голотиите в Биг Брадър, до псуващи готвачи с поведенчески проблеми, от ексцентрични откачалници с претенции за артистичност и неразбран гений, до омазани в кал хора, готови да поглъщат живи насекоми за наше забавление – реалити форматите са пълни с безобразна гротеска, преминаваща отвъд всякакви етически и естетически норми.

 

Вижте трейлъра на книгата и сами решете, дали пък не е удивително подобен на някои програми, които сте засичали по телевизията…

 

 

Сами виждате, съвсем не е трудно за Кери Дрюъри, Сюзан Колинс и други автори да бутнат старата римска максима „Дай на народа хляб и зрелища” една идея по-нататък и да ни представят децата-гладиатори на бъдещето, умиращи пред камерите в името на високия рейтинг и приспиването на гражданското общество.

 

А „Килия номер 7” не само, че няма да ви приспи, но може дори и да ви поотвори очите.

CELL 7_cover_back1475657220.9397.jpg

StarКнижар

 

2 thoughts on “„Килия номер 7” от Кери Дрюъри

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s