„Имало някога едно разбито сърце“ е роман, от който феновете на Стефани Гарбър ще останат изключително доволни. Ако героите от трилогията „Каравал“ вече ви липсват и нямате търпение да се потопите в следващата романтична фентъзи сага на авторката, то трябва да знаете, че неотдавна от изд. „Бард“ излезе първи том и от тази поредица. Принцът на сърцата е достоен наследник на Легендата – енигматичен персонаж с невероятна власт, чиито скрити мотиви излизат наяве прекалено късно за младата Еванджелин Фокс, която преследвайки любовта сключва опасна сделка…

„Имало някога едно разбито сърце“ е завладяващо фентъзи, великолепно начало на едноименната поредица. Ако сте харесали „Каравал“, ще се влюбите и в тази нова книга. Откакто се помни, Еванджелин Фокс вярва в истинската любов и щастливия край… до момента, в който разбира, че мъжът на сърцето ѝ ще се жени за друга. В отчаян опит да спре сватбата и да излекува нараненото си сърце, Еванджелин сключва сделка с харизматичния, но пагубен Принц на сърцата. Той се съгласява да помогне в замяна на три целувки – тя ще трябва да целуне трима души, когато и където той прецени. Ала още след първата Еванджелин осъзнава, че сделките с безсмъртен са опасна игра – и че Принцът на сърцата иска много повече от нея, отколкото е обещала. Той има планове за Еванджелин, планове, които или ще завършат с най-голямото възможно щастие, или с най-невероятната трагедия.

Както предполага и самото заглавие, романът „Имало някога едно разбито сърце“ се чете като една продължителна съвременна приказка, предназначена не за приспиване на деца, а за да държи по-зрелите читатели будни до късно през нощта. Това е едно от онези четива, които успяват едновременно да поднесат дозата ескейпизъм и вълшебство, които очакваме от развлекателното фентъзи, но и да вплете в сюжета по нещичко за тези, които си падат по „чиклит“ и романтика. Всичко обаче е добре премерено, и въпреки че Гарбър успешно прилага изпитани рецепти за Young Adult бестселър, тази нова книга е далеч от посредствеността, с която е залят този поджанр през последните години.

Стефани Гарбър има удивителна фантазия и прекрасен стил на писане, които ви помагат бързо да се почувствате у дома си в новата художествена действителност, а тя пък от своя страна е изключително подходяща за зимните дни. Мотивите на Еванджелин не са най-чистите, тя действа до голяма степен водена от завист, егоизъм и страст, а това я превръща в нетипичен и интригуващ главен герой. Много ми хареса и фаустовският мотив за моментално сбъдване на мечти чрез магия, но на неочаквано висока цена. Да, романът определено държи в напрежение до последната страница.

А след нея? Финалът е коварен и оставя читателя в „небрано лозе“, много лукав cliffhanger, който ви кара да отваряте в очакване сайта на изд. „Бард“ с надеждата, че вече ще откриете обявено и българското издание на продължението!

Още за книгата: https://www.bard.bg/book/?id=2809

Още отзиви за книгата:

„Във всяка книга на Стефани Гарбър попадаме в плен на разказваческото ѝ майсторство и впечатляващия начин, по който кара пулса ни да подскача. Една наивна героиня с разбито сърце си играе с въплъщението на съдбата – лошото момче Джакс – в обърнатия наопаки, замечтан като в съновидение свят на Великолепния север. „Имало някога едно разбито сърце“ ви впримчва в заклинание, от което няма да искате да избягате.“ – Стейси Ли

1 thoughts on “„Имало някога едно разбито сърце“ от Стефани Гарбър

Вашият коментар