Политическа сатира, предадена под формата на мрачна съвременна басня. Анималистична алегория, съчетала остра социална критика и нагледна демонстрация на тоталитарните механизми. Гротеска, представяща тиранията и злоупотребата с властта като същинска свинщина. Познахте ли книгата? „Фермата на животните“ на отварящия очи и съзнания Джордж Оруел излиза отново, този път от изд. „Архипелаг“ („Златното пате“) с  пищни илюстрации от талантливия Куентин (Кантен) Гребан.

„Фермата на животните“ несъмнено е една от класиките, които всеки трабва да прочете поне веднъж. В това луксазно издание внушенията и емоционалния заряд на британския писател Джордж Оруел са допълнително допълнително подсилени с великолепните илюстразии на известния художник Куентин Гребан.

Кантен Гребан изгря у нас със спиращата дъха картинна книга „Мама“. Тя бе последвана от „Любов“, която пък окончателно циментира мястото на белгийския художник като един от любимците и на родната читателска аудитория. Само за няколко кратки години, книгите му на български език са вече над десет, а българските издателства сякаш се надпреварват за нови заглавия от богатата му библиография.

Ето, че и от изд. „Архипелаг“ се присъединяват към тази тенденция и ни поднасят красивото луксозно издание на една от големите класики на ХХ век – „Фермата на животните“.

Дали визията на Гребан съвпада с вашата идея за тона, атмосферата и духа на творбата на проницателния пророк Оруел? Или пък смятате, че неговия като цяло нежен и мек стил се разминава със същността на творбата? Да, Гребан кара героите на Оруел да изглеждат по-достъпни дори и от появата им в едноименната анимационна екранизация от 1954 година. Но не бързайте да си вадите прибързани заключения.

Трябва ли да достигаме зрялост, за да прочетем една зряла творба? Има ли възрастов праг за „Фермата на животните“? Кога можем да водим с децата диалози за опорочени революции, потъпкани идеали, манипулиране на масите…?

Може би най-хубавото на това издание е именно фактът, че Гребан го прави по-приветливо и примамливо за широката публика и за по-младите читатели. Нека не подценяваме интелигентността и интуицията на децата…

Още за книгата: https://zlatnoto-pate.bg/bg/product/1180

Вашият коментар