Руският художник Владимир Сутеев съвсем не се нуждае от представяне. Майсторът на детската илюстрация е любимец на доста поколения читатели в България, а на изд. „Миранда“ дължим и новите издания както на някои добре познати от детството ни книги, така и на някои нови за нас заглавия. Най-новото в тази приказна колекция е „Джуджето, прасенцето Стафидко и Таде“, чрез което се срещаме не само с чудните картинки на Сутеев, но се запознаваме и с творчеството на Агнеш Балинт. Сладкодумната унгарска писателка ще отведе малчуганите в един вълшебен свят, в който приказни създания и мъдри горски обитатели живеят рамо до рамо и преживяват куп приключения.

С удоволствие ви представяме книгата със забавни истории на унгарската писателка Агнеш Балинт, илюстрирани от любимия на много поколения деца художник – Владимир Сутеев. В една хладна октомврийска вечер вятърът отвял шапката, под която живеело Джуджето, и то останало без подслон. За късмет, намерило на полето голяма тиква, на която синигерите били изкълвали сърцевината. То си направило прозорче и врата от кора на дърво, остъклило прозореца с парче счупено стъкло, направило печка от глина и комин от тръба и заживяло в тиквата. Един ден се появил неканен лакомник, който се опитал да отхапе парче от къщата. Това било малкото, бездомно и гладно прасенце, наречено Стафидко. Доброто Джудженце се съжалило над него и го приютило в дома си. „Джуджето, прасенцето Стафидко и Таде“ съдържа 10 весели истории за приятелството и приключенията в необикновената къща тиква, за пакостите и хитрините на непослушния Стафидко, за мъдрите поуки на Джудето и съветите на леля Врана. От тях децата ще научат колко е важно да си помагаме и да се грижим за приятелите си, да бъдем честни и добри.

Агнеш Балинт е позната у нас със своите книги „Островът на водните кончета“, „Патилата на прасенцето Стафидчо“, „Новите приключения на прасенцето Стафидчо“ и „Прасенцето Стафидчо и хамстерчето Пухчо“. Тези издания се появяват у нас преди близо десет години, но си остават доста трудно откриваеми, а тяхната авторка до голяма степен е все още непозната на родната аудитория. Това обаче е на път да се промени благодарение на издателство „Миранда“, които са избрали и най-подходящия момент да ни срещнат с доброто Джудженце, Стафидко и Таде! Защо ли? На 23 октомври 2022 отбелязахме 100 години от рождението на Агнеш Балинт. И няма по-хубав начин да отбележим юбилея от едно красиво и луксозно ново издание на нейните приказки!

Героите са същински симпатяги. Джудженцето, обитател на улица „Бръмбар“ и верен приятел на градинските плашила, е вечно усмихнато, добродушно, дребно старче с шапчица с пискюл. С доста труд и изобретателност, Джудженцето си е спретнало уютен, макар и доста необичаен дом, а в него винаги са добре дошли всякакви животинки. Особено Стафидко и Таде!

Агнеш Балинт и Владимир Сутеев са сътворили книга, която ще се хареса на всички почитатели на Елса Бесков, Тони Улф, Джил Барклем… Илюстрации и текст се допълват взаимно и комбинацията е наистина вълшебна! Ако вече сте попълнили колекцията си от български книги на Владимир Сутеев, не пропускайте да добавите към нея и този чудесен том, съдържащ десет кратички, но доста увлекателни истории. Приветливата атмосфера на този мъничък свят, изпълнен със сърцати персонажи ще ви омагьоса и ще върне родители, баби и дядовци в детските дни. Малките читатели пък ще се почувстват добре дошли във веселата компания на „Джуджето, прасенцето Стафидко и Таде“.

Още за книгата: https://miranda.bg/shop/%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8/%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%b4%d0%ba%d0%be-%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d1%82/

Хареса ли ви статията? Почерпете ни с книга! https://www.buymeacoffee.com/knijnikrile

Реклама

One thought on “„Джуджето, прасенцето Стафидко и Таде“ от Агнеш Балинт и Владимир Сутеев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s