Издателство „Пурко“ и Десислава Йорданова представят „Светът на Гого“ – занимателна книга и прилежащ към нея комплект карти, които помагат на децата да развиват своя речник, да упражняват построяването на изречения и стъпка по стъпка да се превръщат в малки разказвачи и читатели. Изготвен с особено внимание във всяко отношение, комплектът „Светът на Гого“ съчетава умело отработена и проверена методология, богато разнообразие от специално подготвени упражнения и преди всичко – увлекателно забавление, развиващо уменията на децата и вдъхващо им кураж, увереност и самочувствие. Присъединете се към симпатягата Гого и го последвайте в неговия приветлив, уютен свят, в който хвърчилата летят високо и ухае на палачинки!

Сайтът на изд. „Пурко“ ( https://purko.eu/ ) съдържа богата информация относно съдържанието и начина на използване на книжката „Светът на Гого“ и тестето карти с пиктограми, които така чудесно я допълват. Част от тази информация плюс няколко кратки видеа с демонстрации ще откриете в края на тази статия, а аз ще се опитам да се съсредоточа върху някои от качествата на комплекта, в които няма как да се убедите освен ако не сте го държали в ръцете си и не сте го изпробвали лично с децата.

Нека да започнем от това, че самата изработка на книгата и картите е от високо качество. Твърдата корица предпазва както страниците, така и металната спирала, която ги държи и ги прави така лесни за разгръщане. Хартията е гланцирана, плътна и устойчива. Полиграфията е чудесна, с ярки цветове, запазваща дори най-малкия детайл на иначе семплите, почти схематични илюстрации. За какви детайли говоря тогава? Ако се вгледате внимателно ще видите, че контурите не са съвсем плътни, с усещане за евтин клипарт, а имат лек ефект, сякаш са рисувани с молив. Нещо наглед дребно, което може да не ви направи впечатление, но пък действа дори подсъзнателно и създава усещането за нещо, докоснато от човешка ръка, а не за разпечатка на цифрово изображение. Изобщо, стилизацията на Десислава Йорданова е прекрасна – индивидуален, разпознаваем стил, достатъчно подробен, но без да е претрупан. Рисунките са лесни за възприемане и ситуациите биват разчитани с лекота от пръв поглед.

Със същото внимание е подходено и към оцветяването. Цветовете са ясни и плътни без да са крещящи, не отвличат вниманието от същественото, няма сладникав пастел или избождащ очите неон. Светлосенките са използвани пестеливо, а на ключови места има деликатни, ефектни текстури (пясъка на детската площадка, платовете на част от дрехите, подовата настилка, плочките на стената на басейна…).

Как обаче децата възприемат всичко това? С две думи – ентусиазъм и възторг! Упражненията са лесни, без да са прекалено елементарни, т.е. нито обезсърчават, нито отегчават. Добър баланс! А възможността да смесвате картите и да си създавате свои собствени, често абсурдни и смехотворни изречения, кара децата да се кикотят дяволито, разменяйки думичките.

„Светът на Гого“ не е типичното помагало за предучилищна възраст, в което хлапетата се запознават с азбуката и започват да сричат. Акцентът тук е върху удоволствието от това да се изразяваш, да разбираш и да бъдеш разбиран. Чрез забава децата придобиват инстинкт за строежа на езика, за логиката при съставянето на изречения, за ролите на частите на речта… А ефектите са бързи и ясно забележими!

„Светът на Гого“ показва живота на едно момче и неговите любими занимания. Използването на пиктограми и семпли илюстрации в книгата стимулира и подкрепя децата да четат и разказват самостоятелно.

Книгата е ценен инструмент за учене на всички:
• деца в предучилищна възраст
• деца в училищна възраст със затруднения в четенето
• деца, чийто майчин език не е български

Как да представите „Светът на Гого“ на дете:
  1)   Изберете подходящ момент, когато вие и детето сте спокойни.
  2)   Прегърнете го в скута си или застанете от неговата лява страна.
  3)   Четете книгата на глас и показвайте съответните пиктограми.
  4)   Коментирайте пиктограмите заедно с детето.

Картите използват логиката (за всяка дума пиктограма) от книгата “Светът на Гого”.
Могат да се използват самостоятелно.

Съдържание:
• 105 бр. карти
• Упътване

Поредица: Помогни ми да се справя сам.
• четене
• писане
• съставяне на изречения

(PDF) Пиктограми: Сет №1 – Как да ги използваме?

Вашият коментар