С „Децата на Джуджан, горското джудже“ българските читатели най-накрая имаха възможността да се запознаят със спиращите дъха илюстрации и вълшебните сюжети на Елса Бесков. За наша огромна радост, от изд. „Enthusiast“ се появи и втора нейна приказка – „Слънчевото яйце“. В нея една мъничка фея попада на нещо голямо, оранжево и кръгло насред величествената гора. Какво би могло да бъде това, освен яйце от самото слънце и… началото на едно незабравимо приключение!

След „Децата на Джуджан, горското джудже“ една от най-обичаните шведски авторки отново повежда малките читатели у нас в неочаквано приключение със своите магически герои. „Слънчевото яйце“, издавана от „Ентусиаст“, излиза с оригиналните илюстрации от 1932 г. на Елса Бесков и в превод на скандинависта Анюта Качева. Превърнала се в детска класика, книгата е посветена на чудатото откритие на една мъничка фея, която много обича да танцува и да помага на горските обитатели. Елса Бесков е сред най-популярните детски писатели и илюстратори в Швеция. Повече от век книгите ѝ непрекъснато се преиздават и са сред любимите на малките читатели. Вдъхновение за очарователните си истории авторката черпи от собствените си детски приключения, както и тези на своите синовe. „Слънчевото яйце“ разказва за червенокоса фея, чиито танци приветстват разцъфващите цветя през пролетта, златните листа през есента и падащия сняг през зимата. Тя се разбира отлично с всички горски същества, а птиците я обожават, защото винаги връща падналите им яйца в гнездата. Един ден, когато тръгва на поредното изследователско пътешествие из гората, феята се натъква на голямо, жълто и кръгло нещо, лежащо в мъха. Смаяна от своето откритие, тя незабавно свиква всичките си приятели, за да размишляват какво всъщност е намерила. Възможно ли е това да бъде яйце от самото слънце?

„Слънчевото яйце“ е книга на деветдесет години, но е способна веднага да омагьоса съвременни читатели от всички възрасти. Неслучайно огромното влияние на Елса Бесков сред фентъзи художниците и илюстраторите на детски книги отеква и до ден днешен. Удивителното въображение и истинското майсторство на Бесков личат на от всяка страница. Фантастичното изглежда реално именно заради усета за цвят и светлина и изключителното внимание към всеки детайл – от боровите иглички и птичите перца до шарките по жабешката кожа и извивките на гущеровите опашки. „Слънчевото яйце“ е вълшебно красива книга, която ще ви накара да се върнете в детството, да преоткриете красотата на сезоните и да повярвате с нова сила в съществуването на феи.

За разлика от „Децата на Джуджан, горското джудже“, където Анюта Качева бе предала историята в мерена реч, преводът ѝ на „Слънчевото яйце“ се придържа по-близко до оригинала.

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/slunchevoto-yaice

Откъс: https://enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/36001-36100/36072_Enthusiast_Slanchevoto-yaice_Otkas.pdf

Елса Бесков (1874–1953) е сред най-популярните имена в шведската литература за деца. Като автор и художник тя получава международно признание за незабравимите си истории, придружени със забележителни илюстрации. Книгите на Бесков са се превърнали в класика и продължават да се преиздават по света.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s