Има ли нещо по-банално от книжка за професиите? Или от поредната облечена в рими дидактика, чрез която хлапетата да учат азбуката? И не ви ли е писнало от намесата на животни във всичко това? А като агънце, Б като бобър, В като… вече вниманието ми е другаде. Звучи сякаш книжка със заглавие като „Азбука с животни професионалисти“ би трябвало да е пълна катастрофа, или поне голяма досада за родителите. Би трябвало, но… всъщност новото издание на „Жанет 45“ е тъкмо обратното. Защото поетесата Мария Донева чисто и просто е неспособна да пише скучно, шаблонно и клиширано! А и веселите илюстрации на художничката Елица Сърбинова страшно си отиват със стихотворенията ѝ – в това сме се убедили още от така любимата ми „Нетърпение в кутия”.

Алигатор астронавт

Покрит с вода чак до очите,
той гледа цяла нощ звездите
и яркото им отражение.
И го обхваща настроение
неясно и необяснимо,
желание непобедимо,
стремеж да отлети далече
и да не е влечуго вече
а астронавт! Блестят звездите,
водата плиска му очите,
луна загадъчна сияе,
а алигаторът мечтае.

Били сме свидетели на толкова много кичозни, претенциозни, недомислени и изобщо направо ужасни „азбучни“ книжки. Тъжната истина е, че много издателства пробутват евтини полуфабрикати, защото бабите и дядовците са с ниски пенсии и грабват нещо шарено и „образователно“. Ако не знае човек кой стои зад „Азбука с животни професионалисти“, може да му се изправи косата само от концепцията… Но ако следите детската литература у нас, то сигурно ви е пределно ясно, че няма как да видим посредствена книга от Мария Донева и „Жанет 45“.

„Азбука с животни професионалисти“ е прекрасен пример за това как абсолютно всичко може да бъде свежо, оригинално и създадено с вкус, но само когато с него се захванат подходящите хора. А по-подходящ екип за подобно издание едва ли ще намерите. Мария Донева се отнася с изключително уважение и любов към детската аудитория, а стихотворенията ѝ са едновременно закачливи, изобретателни и лирични.

Алигатор астронавт, бик барман, видра водопроводчик, гъсеница градинар и още много чудни, ярки, запомнящи се персонажи очакват малчуганите в тази концептуална стихосбирка, в която спокойно може да се влюби и всеки възрастен почитател на алитерацията. А едни от най-добрите попадения са запазени за десерт, в края на азбуката! Дълбок поклон за елегантния начин по който поетесата се е справила с иначе крайно проблематични буквички като ,ъ“, „ь“, „ю“ и „я“.

Още за книгата: https://janet45.com/p/8135-%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s