Запознайте се с Малкото, Голямото и Безстрахчето – три симпатични  геройчета с ярки индивидуалности и чудат вид, създадени от Десислава Йорданова. Тяхната поява бе истинска изненада! Защо ли? Всички ние сме свикнали да очакваме прекрасни детски комикси от изд. „Пурко“, но нямахме и представа, че към чаровната Ана-Ана и любимите на всички Мумини ще се присъединят и родни персонажи. Чудна, светеща в тъмното изненада очаква и всички малки палавници, които се сдобият с книжката от издателския сайт. Изненада очаква и Малкото и Голямото, защото Безстрахчето е намислил нещо страшно интересно, което да сподели с тях. Изненада очаква и каките, батковците, родителите, бабите и дядовците, които са останали с впечатлението, че четат на мъниците около себе си „бебешки“ комикс, тъй като в края на книгата откриваме супер любопитна научна част, съставена под вещата научна редакция на Гани Динева, доктор по Генетика на развитието от Бергенския университет. Изобщо… „Изненадата“ е пълна с изненади!

Безстрахчето иска да покаже танца на светулките на приятелите си. Затова им организира изненада – вечерна разходка сред природата. Вечерта е далеко, а Малкото и Голямото са в трепетно очакване. Ще успеят ли да дочакат изненадата?

Към всяка книга има подарък, който ще зарадва младите читатели и ще направи книжното преживяване още по-вълшебно. 1) бурканче с фосфоресциращи камъчета Светукли, които ще продължават да светят в нощта, дори след прочитане на книгата. 2) светеща звездичка на гърба на книгата Звездичката ще ви приканва да хванете книгата в ръка и да прочетете историята.

„Изненадата“ е пилотна история за Малкото, Голямото и Безстрахчето, но искрено се надявам, че това ще се окаже едва първа книжка от дълга поредица. Десислава Йорданова е създала чудесен хибрид между комикс, детска картинна книга и научнопопулярно четиво. И тъй като геройчетата са схметични и комични персонажи, в началото е помесено тяхно представяне, за да може малките читатели да ги опознаят по-добре. Всъщност, доста от техните характерни черти бихте могли да отгатнете още по външния им вид, а прочетете ли комикса, ще видите, че техните реплики и поведение напълно съответстват на началното описание. Характерите са умело изготвени по начин, който да отразява различни типични черти и качества, които се забелязват у децата, тъй че е съвсем лесно хем да се сприятелим, хем да се идентифицираме с Малкото, Голямото и Безстрахчето.

За разлика от традиционните комикси, тук панели няма – всяка страница е панел, всеки разтвор е два последователни панела, тъй че дори у най-малките няма да настъпи объркване и няма да има никакви трудности с проследяването на сюжета. (Когато четем други комикси, понякога ми се налага да посочвам с пръст картинката, върху която сме стигнали в момента или пък персонажът, който „говори“ в момента. При „Изненадата“ това не е нужно.)

Както може би сте предположили заради тематичните фосфоресциращи подаръци, които идват с книжките на „Пурко“, темата тук са светулките. А фактите за тях са наистина удивителни и изненадващи, дори за възрастен читател. Научната част съдържа прекалено много терминология за малчуганите, но с малко помощ от тези, които четат книжката най-важното и интересното ще се разясни. Всъщност, това е умишлено търсен ефект, тъй като една от целите на „Изненадата“ е да стимулира споделени приключения и групови или семейни занимания, както у дома, така и сред природата.

Още за книгата: https://purko.eu/bg/produkt/iznenadata

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s