Едно куче-детектив, вдъхновено от творчеството на Сър Артър Конан Дойл наскоро се появи по родните книжарници! Запознайте се с Шаро Холмс! Някои биха си помислили, че неговите случаи се описват от английския детски писател Тим Колинс, познат на децата в България с поредицата си за Колин Космонавта. Грешка! Проверете фактите! Всичко тук е разказано лично от д-р Джейн Котсън, дясната ръка на Шаро Холмс. Виж, стилните съпровождащи илюстрации и множеството пъзели и загадки наистина са дело на художника Джон Бигуд. Хитроумният превод на Sherlock Bones дължим на безценната Анелия Петрунова, а заслугата за появата на забавната детективска история за подрастващи читатели е на изд. „Enthusiast“.

Когато кралските бижута изчезват от Кучешкия дворец, известният детектив Шаро Холмс и неговият доверен помощник доктор Котсън трябва да разрешат престъплението. Но ще успеят ли – с наличието на множество заподозрени и изстиваща следа – да хванат виновника навреме? Това вълнуващо приключение включва над 30 игри и загадки, сред които умопомрачителни лабиринти, пъзели с числа и предизвикателства за търсене и намиране. Ще успееш ли да ги решиш и да помогнеш на Холмс и Котсън да разкрият най-сложния си случай досега?

Казвал съм го и преди, но не пречи да повторя и потретя. Една от най-любимите ми интерпретации на Шерлок Холмс е аниме сериалът „Sherlock Hound“ (със сериозно участие на самия Хаяо Миязаки), в който героите на Артър Конан Дойл са антропоморфни животни, обитаващи великолепен стиймпънк свят. Какво ме подсети за него? „Шаро Холмс и случаят с откраднатите кралски бижута“, разбира се!

Да превърнеш най-известния детектив на света в куче-детектив, за да го направиш интригуващ и достъпен за детската аудитория – това е повече от логичен избор. Виж, превръщането на доктор Уотсън в котка, това си беше изненада, при това приятна. Няма да ви издавам кой е поел ролята на Мориарти, за това ще трябва да прочетете книгата. А тя е сполучлива комбинация от традиционна история и съпътстващи ребуси, лабиринти и загадки, чрез които малките читатели се активизират и се превръщат в дейни участници в действието.

Е, ако се увлечете прекалено от четенето, спокойно можете и да прескачате загадките, да си ги запазите за по-късно, или пък направо да проверите отговорите в края на книгата, но с тях е далеч по-забавно. А и по този начин приключенията на Шаро и Котсън траят по-дълго.

Само внимавайте! „Шаро Холмс и случаят с откраднатите кралски бижута“ не е лъжица (или пък кокал?) за всяка уста. Очакват ви разпити на свидетели, жертви и заподозрени, внимателно отсяване на уликите, шеметни преследвания, срещи с крадци и контрабандисти на моркови… Да не пропуснем да споменем и това, че един ужасяващ Фантом, дебнещ из тунелите под града! Дали Шаро и Котсън ще успеят да се справят?

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/sharo-holms-i-sluchaiat-s-otkradnatite-kralski-bijuta

Откъс: https://enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/36001-36100/36037_Enthusiast_Sharo-Holms_Otkas.pdf

Тим Колинс е родом от Манчестър, но в момента живее в Лoндон. Той е автор на над 30 детски заглавия. Неговите книги са преведени на повече от 30 езика и печелят редица награди във Великобритания и Германия включително „Manchester Fiction City award“ през 2011 г. и „Lincolnshire Young People’s Book Award“ през 2012 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s