Шепа приятели взимат участие в презокеанско състезание. Страховита буря ги отнася далеч от курса им и заплашва живота им. Сред разгневените вълни на хоризонта се появява земя. Сиянието на далечен фар вдъхва надежда на тримата млади мореплаватели. Но мястото на което те се озовават скоро ще ги накара да съжаляват, че не са си опитали късмета в океана… „Дяволският остров“ (изд. „Книги-Игри.БГ“) е място, което крие много ужасяващи тайни. И само от теб зависи да ги разгадаеш и оцелееш! Тази почти джобна книга-игра на Робърт Дъглас е част от Новата вълна на интерактивната литература в България.

Когато трима приятели корабокрушират на откъснат от света остров някъде в Тихия океан, те дори не подозират, че това е началото на изпълнено с опасности приключение. Единственият знак, че над тях е надвиснала заплаха, е неестествено зловещата светлина на фара… Скоро ще трябва да се спасяваш от участ, по-лоша от смъртта! В опит да разбереш какво се случва на това прокълнато място, ще се изправиш срещу страховити врагове, но и ще откриеш неочаквани съюзници. Дали ще сложиш край на проклятието? Зависи само от ТЕБ! Приготви се за солидна доза адреналин, защото те очаква ДЯВОЛСКИЯТ ОСТРОВ.

„Дяволският остров“ е малка и непретенциозна книжка, която става за убиване на време. Литературната част не е нищо особено и всъщност най-грабващото и увлекателно нещо в случая е страхотната корица на Shin – ето как едно-единствено изображение може да създаде повече съспенс и атмосфера, отколкото стотина страници книга-игра. Хареса ми обаче опитът за предаване на ефекта на различните диалекти и архаичен говор в българския превод. Оформлението е много приятно, вътрешните илюстрации също не са никак лоши, макар и да варират като качество.

След като веднъж се оказвате на мистериозния остров, екшънът започва почти веднага, а заедно с него и догадките – в какво по дяволите си се забъркал? Първоначално изглежда сякаш си попаднал назад във времето, и на всичкото отгоре – сред колонисти канибали, но… Нови разкрития бързо разсейват това предположение и нещата стават още по-мъгляви. Няма да издавам развръзката, но тъмна сила тегне над острова и от теб зависи за събереш достатъчно „съюзници“, за да я разгромиш. Правилата са почти толкова семпли, колкото и литературата, което е добре дошло за начинаещи играчи, или пък за мързели, на които не им се попълват сложни дневници.

„Дяволският остров“ ми напомни на книгите-игри на Алан Шарп от едно време, и особено на „Островът на бродещите мъртви“, въпреки, че тук не става дума за вуду магии. Това е едно бързо и относително читаво приключение, без амбиции за нещо епично или запомнящо се. Сложността не е непоносима, но има голяма вероятност да не успеете от първия път.

Още едно представяне на изданието: https://knigi-igri.bg/articles/news/item/izleze-diavolskiat-ostrov

Още за книгата: https://knigi-igri.bg/shop/%D0%94%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-p365974905

Отзив на Ал Торо:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s