Може би когато един лекар става писател, книгите му лекуват. Така си мисля, защото „Котаракът, който спасяваше книги“ (изд. „Еднорог“) на Сосуке Нацукава определено ми подейства лековито. И то не просто заради наличието на магнетични за мен сюжетни елементи като антикварна книжарница, дядово наследство, мъдър котарак и затворен в себе си младеж, който ще открие своята мисия и място под слънцето. Всяка книга е един нов, различен свят. Но нека не забравяме, че и всеки един читател, поправка, всеки един човек, също е един различен свят. А дали пътуването между тези светове е възможно? Дали спасявайки един-единствен човек или една-единствена книга ние не спасяваме света?

Котаракът, който спасяваше книги

Феноменалният бестселър на Сосуке Нацукава „Котаракът, който спасяваше книги“ е една от най-харесваните книги за последните години, възхвалявана от специалисти и обикновени читатели. Освен непреходните теми за силата на приятелството и намирането на смелост, тази история има вълшебно въздействие върху всички, за които книгите са много повече от просто думи, напечатани на хартия. За Ринтаро Нацуки малката книжарница за книги втора ръка, стопанисвана от дядо му, е най-прекрасното място на света – идеално убежище за едно самотно и плахо момче. Тук тийнейджърът е прекарал много щастливи часове в четене на литературни шедьоври. След смъртта на дядо му обаче нещата коренно се променят и Ринтаро е на път да затвори уютното магазинче. Един необичаен посетител в книжарницата ще промени живота на осиротялото момче. Говорещият котарак Тигър се нуждае от истински любител на книгите, който да се присъедини към него за една специална мисия. Тази доста странна двойка ще се заеме със спасяването на книги от хора, които злоупотребяват с тях и ги осакатяват. Тийнейджърът и неговият пухкав приятел се впускат в три магически приключения, посветени изцяло на своята кауза. Тяхната кулминация е едно незабравимо предизвикателство – последният лабиринт, в който Ринтаро трябва да действа сам… Вълшебна притча за четенето и за безграничната сила на книгите, романът на Нацукава очарова, забавлява и провокира размисъл у всеки. Авторът предизвиква суперлативи не само с богатата си литературна култура, но и със смелостта да каже открито онова, от което страдат не само книгите, а и застрашеният свят на духа изобщо.

„Котаракът, който спасяваше книги“ е кратка, сладко-горчива, изпълнена с носталгия и надежда книга. Сюжетът може и да се окаже до голяма степен праволинеен и предвидим за доста от читателите, но нали винаги повтаряме, че не крайната цел е най-важна, а пътуването? Пътуването на Ринтаро, съпроводен от говорещия котарак Тигър е едно от онези пътувания, които започват сякаш като търсене на посока, като лутане, но постепенно се превръщат в устрем напред.

Пъстрата корица и младият главен герой ме накараха да очаквам една по-младежка, може би по-наивна (но не по неприятен начин) книга. Оказа се, че говорещите котки и тийнейджърите обаче не са решаващия фактор за зрелостта на една творба. Без предъвкана философия и без натрапчива еднозначност, книгата ни повежда из преплитащите се съдби на разнообразни герои, сблъсква ни с различни характери и душевности, с различни вътрешни конфликти, и повежда една тиха, бавна, но настойчива битка срещу отчаянието и студената циничност.

Сосуке Нацукава ни напомня, че има голяма разлика между това да четеш и това да бъдеш читател, в сърцето си. Любовта към книгите не се изразява в пълни рафтове, в претъпкани библиотеки, в списъци, в „отметнати“ заглавия, в преборени „книжни предизвикателства“… Любовта към книгите е нещо съкровено. Като любовта към ближните. И любовта към нас самите. Не по онзи егоистичен, саможив начин, а като форма на пречистване. „Котаракът, който спасяваше книги“ всъщност спасява и хора. А понякога всеки има нужда от няколко страници спасение…

Още за книгата: https://ednorog.com/products/product-118

Откъс: https://ednorog.com/products/product-118#excerpt_paragraph

Отзив в „Книголандия“: http://knigolandia.info/book-review/kotarakut-koito-spasyavashe-knigi/

Сосуке Нацукава е японски лекар и писател, роден през 1978 г. в префектура Осака. Той завършва медицина в университета Шиншу и работи в болница в провинциалната префектура Нагано. Многотомният му дебютен роман, Kamisama no Karute („Клинична картина”), издаден през 2009 година, е отличен с няколко престижни награди, продава се в над тримилионен тираж в Япония и по него е заснет успешен филм. “Котаракът, който спасяваше книги” се радва на още по-голям интерес и ще бъде издадена на над трийсет езика по целия свят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s