След като наскоро използвах значителна част от речниковия ми запас от суперлативи по адрес на „Уорън 13-и и всевиждащото око“, време е да насоча собствените си всечетящи очи към втори том от трилогията на писателката Таня дел Рио и илюстратора Уил Стейли. Дуото умее да сътворява истински книжни чудеса, в това няма и капка съмнение. И за мое огромно щастие, от изд. „Timelines“ пуснаха първите две книги едновременно. „Уорън 13-и и шепнещите гори“ продължава са буди истинско възхищение с всеки свой аспект – от историята и илюстрациите, през атрактивното и стилно оформление, та чак до прецизната изработка на самото книжно тяло.

Уорън 13-и е отново тук! Уорън развежда надлъж и нашир гостите на своя прочут „ходещ хотел“. Но когато поради внезапна повреда всички се озовават в дебрите на зловеща гора, Уорън се изправя лице в лице със свой двойник. Злодеят Уорин е решен на всяка цена да се сдобие с хотела, но в пъклената си мисия не е сам. Злогорието крие тайни и перипетии, за чието преодоляване са нужни цялата смелост и изобретателност на Уорън и неговите приятели. Плаващи пясъци, говорещи дървета и коварни твари съпътстват Уорън в това шеметно приключение. „Уорън 13-и и шепнещите гори“ е потапяне в загадъчния свят на вещици, мимици и сок-скуочи, което ще ви държи нащрек до последната страница.

Общо за поредицата: Уорън 13-и наследява от предците си призрачно имение, заключило зад стените си множество тайни. Странните му обитатели не подозират как ежедневието им ще се промени завинаги, след като узнават, че в него е скрито магично съкровище, известно като „Всевиждащото око“. Поредицата „Уорън 13-и“ ни въвлича във вихрени приключения с ходещ хотел, вещици, мимици и шепнещи дървета. Трилогията съчетава шеметно действие с фантастични илюстрации и ретро очарование.

Обожавам „Подвижният замък на Хоул“, но не по-малко влюбен съм и в ходещия хотел на Уорън 13-и! Второто приключение на готиния готически симпатяга на Таня дел Рио и Уил Стейли е не по-малко завладяващо, че дори и успява да надскочи удоволствието от първото – „Уорън 13-и и всевиждащото око“, за което вече писах (и изписах куп напълно заслужени хвалби). „Уорън 13-и и шепнещите гори“ е вълнуващ, изпълнен с хумор сюжет, който следва драматургичните правила на добре изградения сюжет, а понякога дори си позволява целенасочено и адекватно да нарушава същите тези правила, изненадвайки приятно и деца, и възрастни.

След червената първа книга, този път акцентът е зелен. Цветът е използван пестеливо, но винаги на място, подчертавайки по майсторски начин ключови елементи от разкошните ретро илюстрации на Уил Стейли, съчетаващи усещане за гравюра с елемент на зрителна илюзия. Сякаш държим в ръцете си не нещо, принадлежащо на 21 век, а запазен в идеално състояние антикварен екземпляр на щура детска книга, издадена преди век и половина – два. Полиграфията е безупречна, точно каквато трябва да бъде, за да се пресъздадат пълноценно желаните ефекти.

Личи си, че всеки малък детайл от това издание е преглеждан внимателно и многократно под лупа. Резултатът е книга, която бива възприемана не просто като комбинация от забавен текст и прилежащите му картинки, а като консистентно творение, цялостно преживяване, което ангажира и въздейства по още редица начини. Сякаш дори изборът на хартия се причислява като част от изразните средства, с които създателите на книгата ни пренасят в своя интригуващ, гъделичкащо-мрачен свят. Лично аз не мога да се наситя на Уорън и очаквам третия том с повече от нетърпение!

Още за книгата: https://timelines.store/product/uoran-13-i-i-shepneshtite-gori/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s