Какви се вашите коледни традиции? Нека отгатна. Украсявате елхата. Опаковате подаръците. Подготвяте коледната трапеза. Може би дори изпращате някоя и друга коледна картичка на роднини и приятели. Да, вероятно много семейства споделят тези традиции. Но от известно време ние си имаме още една. От няколко години насам винаги предколедно четем, играем и тестваме новите творения на Никола Райков. Авторът на „Голямото приключение на малкото таласъмче“ помогна на книгите-игри в България да се завърнат, при това по уникален начин – не за старите фенове, а за техните наследници! Точно така, героите, които бяха бродили из „Замъкът на таласъмите“ през 90-те сега поведоха своите мъници на едно съвсем ново таласъмско приключение, написано с любов специално за най-малките. Нещо повече, приказките-игри бързо намериха огромна популярност дори сред деца и родители, които никога не са се докосвали до интерактивна литература. След небивалия успех на първата книга последва и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“. Но няма все за таласъми да четем я! Ето, че към Никола Райков се присъедини и художничката Мая Бочева и двамата таланти създадоха едни съвсем нови, шури и пъстри герои – „Добросъците“. А дали някой си беше представял, че таласъми и добросъци скоро ще защъкат и по игралните полета на няколко настолни игри? Едва ли, но „Таласъмски истории“, „Телепорти и портали“ и „Добросъците: Невидим свят“ вече са факт! А освен тях, трябва да споменем и „Приказка от два свята“ – хибридно издание със специална карта, съчетаващо и елементи и на приказка, и на настолна игра, както и „Сказание“ – комплект от игра с карти и книга, базирани на славянския фолклор, подходящи и за възрастни. А как ще продължим традицията тази година, питате вие? Ето, че цикълът се затваря и е време отново да се върнем към приказките-игри! Но Никола Райков остава верен на себе си и този път и внася новости и изненади за малките читатели. „Дугулите и вълшебното листо“ идва с цели 17 възможни края и куп допълнителни елементи, съпътстващи приключението. Освен това, от дуо, творческият екип е станал на трио – този път към Никола Райков и Мая Бочева се е присъединил и един нов талант – Тони Теллалов.

Една ранна-ранна сутрин, в една гъста-гъста гора, първите лъчи полазиха огромното дугулско дърво и осветиха листата му. Някои от тях бяха жълти като малки пъпеши, други червени като големи ягоди, а трети зелени като… ами като листа. Но най-странни от всички бяха сините! Долу под дървото, дугулетата се събираха, за да наблюдават чудото. Подобни на малки мъхести яйчица, цветните им телца блестяха по пътеките като дъното на планински поток. Денят на Великото докосване бе настъпил!

Новоизгряващият автор на приказки-игри Тони Теллалов обединява сили с майстора Никола Райков, за да създадат едно приказно вълшебство, илюстрирано от магическата четка на Мая Бочева. Луксозно издание с твърди корици, 80 пълноцветни страници приключения и 17 възможни края! В комплекта е включен и борд (40 x 30 cm), който ще ви помогне да създадете своето собствено дугулско дърво. Той е основата, върху която детето може да поставя спечелените стикери, така както му нашепва въображението! Всеки от 17-те възможни финала на книгата ще ви печели стикери! Грабнете над 30 прозрачни елемента, които детето може да постави както пожелае, развивайки фантазията си.

Като създател на приказките-игри и детски писател с вече значителен стаж (и немалко награди), Никола Райков познава добре материята. Съратникът му Тони Теллалов пък е внесъл свеж нов глас, тъй че „Дугулите и вълшебното листо“ не напомня прекалено нито на таласъмско, нито на добросъческо приключение. А Мая Бочева си е Мая Бочева и едва ли са останали четящи български деца, които да не са се докоснали по един или друг начин до разпознаваемия й стил. Но май се споменаваше нещо и за стикери, или бъркам?  

Е, голямо чудо. Книги и книжки със стикери да искаш на пазара. Дал Господ! „Ей, за нищо ги нямат тия стикери вече“, нали така? Да, но я ми кажете, в колко от книгите децата получават стикерите за заслуги? Най-много да си лепнете звездичка за награда върху някоя оцветена страница и толкоз! Виж, стикерите тук имат съвсем друга роля. Тяхното включване е колкото логично, очевидно и едва ли не елементарно, толкова и изобретателно и иновативно.

Като цяло, детското любопитство и жажда за приключения сами по себе си са предостатъчна мотивация за малчуганите да искат да четете отново и отново всяка една приказка-игра. Изборите с препратки към съответните епизоди, глави или страници позволяват на децата да взимат решения и да влияят на развитието на историята, да изграждат сюжета по свой вкус и да получават нови комбинации при всеки нов прочит. За първи път обаче всеки достигнат различен финал ви носи за награда стикер. Ето ти адекватен и лесен способ да пренесем в книжна форма наградите от разните му там компютърни игри и мобилни приложения, които зарибяват хлапетата да прекарват безкрайни часове пред екрана. Но този път е за добра кауза, а именно – четенето!

Ако имате бегла представа за какво говоря, то сигурно ви е направило впечатление как редица игри и апликации ви карат да кликате и циклите до безкрай, само и само да се сдобиете с някакъв нов ранг, значка, медал или друг вид виртуално отличие. Achievement unlocked, нали така? Всякаквите там странични мисии и алтернативни финали пък добавят т.нар. replay value към игрите, или иначе казано – насърчават ви да ги преигравате отново и отново, за да изследвате, откриете и получите всичко. Стикерите тук моментално постигат същия ефект, но този път играта не се състои във време пред екрана, а в самостоятелно или семейно четене. Защото без стикери, няма листа, а къде се е чуло и видяло истинско дугулско дърво без листа, м? За останалите добавки пък да не говорим.

Дугулското дърво пък е ключов елемент от сюжета на приказката, тъй че веднъж детето да се запали по историята, да се сприятели с новите персонажи и да се вживее в ролята си, няма как да не поиска да помогне за завършването на своето собствено дърво. Хитро, нали? А за да откриете всички възможни финали ще има да си четете, ехеее…!

Всъщност, ще ме прощавате, но ще приключвам тая статия вече, тъй като аз самият още не съм достигнал всеки възможен край, та… До скоро! Отправям се на ново приключение!

Още за „Дугулите и вълшебното дърво“: http://www.prikazka-igra.com/book5.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s