Беки Чеймбърс е сай-фай богиня и предлагам всички дружно да й построим храм и да се молим редовно за още книги като „Галактиката и земята там отвътре“ (изд. „Artline Studios”, прев. Деница Райкова). Това е невероятна книга, преоткриваща потенциала за човечност и социална критика, които притежава научната фантастика. Романът оставя следа и буди много размищления, но го прави без нравоучително размахване на пръст, без да се поставя на пиедестал, без да се дистанцира хладно от читателя с горчива мизантропия. Всеки човек е остров, всяко съзнание – галактика… И все пак, ние всички заедно делим една вселена. Заедно сред вакуума, съдбите се докосват. Няма съмнение, „Галактиката и земята там отвътре“ е обречена да се превърне в класика.

Върнете се в обширната, удостоена с наградата „Хюго“ вселена на Народната галактика, за да изследвате още едно кътче на космоса – често споменавано, но все още непроучено – в този поглъщащ том от поредицата за Пътешествениците, който съчетава трогателни персонажи и фантастични приключения. Без вода, въздух и живи създания от местен произход, планетата Гора не е забележителна с нищо. Единственото, което може да посочи в своя полза, е случайната близост до по-популярни светове. Това я превръща в приемлива крайпътна спирка за корабите, пътуващи между „червеевите дупки“, които осигуряват връзките в Народната Галактика. Ако дълбокият космос е магистрала, то Гора е просто обикновена спирка по пътя. В „Пет пъти подскокни, веднъж спри“, космоплавателите на далечни разстояния могат да си поизпънат краката (тоест, ако имат такива), и да се снабдят с гориво, разрешителни за транзитно преминаване и разнообразни провизии. „Пет пъти подскокни“ се управлява от предприемчива извънземна и нейното понякога услужливо дете, които работят здраво, за да осигурят малко късче от дома на всеки, който минава. Когато странен технологичен срив спира всякакво движение към и от Гора, трима непознати – всичките от различни видове с различни цели – са принудително събрани заедно в „Пет пъти подскокни“. Закотвено на едно място, без нищо друго за правене, освен да чака, триото – изпратен в изгнание артист, който трябва да спази уговорка, превозвачка на товари, озовала се на кръстопът в личния си живот, и загадъчна личност, която прави всичко по силите си да помогне на тези в покрайнините – са принудени да се изправят пред осъзнаването къде са били, къде може да отидат и какво са, или какво биха могли да бъдат, един за друг.

„Галактиката и земята там отвътре“ е една от онези редки истории, които се градят на срещите между интересни индивиди, ярки характери, понякога с коренно различни възгледи, култура, вярвания… Между такива герои неминуемо се заражда интересен диалог, има известна конфликтност, но има и обмяна на идеи, предизвикателство за нов поглед, за различна перспектива. Споделяне, философстване, дебати… И кой знае, ако в спорът се ражда истината, може би дори ще стигнем и до нея.

Беки Чеймбърс събира на едно място представители на различни раси и видове, фракции и касти, след което сякаш „заключва стаята и излиза“. Авторовото присъствие е невидимо, а персонажите сякаш живеят свой собствен живот, дишат самостоятелно, движат се и се развиват автономно. И говорят със свой собствен глас. Понякога с останалите, друг път – сами със себе си, под формата на вътрешен монолог.

И отново ще го кажа – Чеймбърс е богиня. Защото само богиня може да вдъхне живот на цяла една вселена по такъв завладяващ начин, а после да я насели със запомнящи се , пълнокръвни, правдоподобни, герои. Герои, които колкото и да са невероятни и фантастични, са изградени с внимание, с любов, и ги усещаме реални.

„Галактиката и земята там отвътре“ е най-интригуващата „липса на действие“, която можете да си представите. Защото в тази привидна стагнация всъщност има много съспенс, напрежение, надвиснала буря. Идеи и идеологии се сблъскват и нагнетяват, а една загадъчност се стели във фона, прокрадва се в повествованието…

Колкото до финалът, той е абсолютно разбиващ. Всяка една книга от серията „Wayfarers“ ми е харесала изключително много до момента, но този роман просто обира точките!

Още за книгата: https://artline-store.net/product/964/galaktikata-i-zemyata-tam-otvatre.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s