„Ултимативната комикс колекция“ на Artline Studios продължава с “BRZRKR” – комиксов проект на холивудската суперзвезда Киану Рийвс, реализиран с помощта на онлайн платформата Kickstarter и Boom Studios. Настоящият първи том съдържа началните 4 броя, по сценарий на Рийвс и Мат Киндт, с илюстрации от Рон Гарни и Бил Крабтри.

Главно действащо лице е Анют (визуално базиран на Рийвс), безстрашен воин-берсерк, неспособен да умре. Анют ни е представен като същинска машина за убиване, която коли, беси и разстрелва наред всеки, който има злощастния късмет да му се изпречи на пътя. Анют обаче прави всичко това от името на своите настоящи господари – тайна организация, решена да се възползва напълно от способностите на неумолимия боец, а в замяна да му помогне да си припомни миналото си и евентуално да намери начин да стане смъртен.

Действието много бързо се прехвърля в миналото (и се задържа там за по-голямата част от броевете) и ни представя раждането на непобедимия Анют и първите му битки. Уви, както и той самият осъзнава, колкото и да се променят някои неща с времето, много други, включително и неговата роля, си остават същите. Повествованието не разчита на много думи. По-скоро се набляга на многото насилие. Ако си падате по кървища, то тук има всичко от изкормване до обезглавяване, а вероятно и някои неща, които дори не биха ви хрумнали. Проблемът обаче е, че няма почти нищо отвъд това. Подобно бих могъл да се изразя и за рисунките на Рон Гарни, оцветени от Бил Крабтри – средностатистически и неособено отличаващи се с нещо. Разглеждайки галерията с алтернативни корици от други художници си мислех, че вероятно комиксът би ми харесал много повече, ако беше рисуван от Дан Мора („Някога и в бъдеще“) примерно.

Част от концепцията на “BRZRKR” ми навява спомени за „Шотландски боец“ – безсмъртен, през чийто поглед виждаме различни епохи (или поне предполагам, че в тази посока ще поемат бъдещите броеве на поредицата). Но самият главен герой, естествено, не е винаги във възторг, че не може да умре. Трепането на поразия и дългокосият Киану пък ме карат да си мисля за „Джон Уик“. И в крайна сметка, поне засега, според мен “BRZRKR” не успява съвсем да намери своята идентичност и го намирам за най-слабото попълнение от излезлите досега в колекцията комикси. Въпреки всичко, феновете на Киану Рийвс вероятно с радост ще видят първите му стъпки при разказите в картинки, а почитателите на графичното насилие също ще останат доволни. Не съм сигурен обаче дали точно този комикс може да предложи нещо повече на останалите читатели, поне засега.

Още информация за изданието можете да намерите тук:
https://get-a-comic.com/product/broy-5-brzrkr

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s