„Феята от захарницата“ отново е тук! Четвъртото приключение на всеобщите любимци Филип и Ванилия идва тъкмо навреме, за да зарадва за празниците многобройните почитатели на поредицата на Катя Антонова и изд. „Рибка“, стилно илюстрирана от Мила Лозанова. Този път всичко започва спокойно, плавно, едва ли не невинно… С някаква си нищо и никаква бръчица. Да, но когато бръчката се появи върху лицето на неостаряващата кралица на феите, тя си е истинско бедствие. И то не просто, защото кралицата е суетна. Нима не разбирате какво означава това?! ФЕИТЕ СА ЗАПОЧНАЛИ ДА СТАРЕЯТ! Бръчките и белите косми са само началото. А защо остаряват? Нима вече не са нужни на хората? Нима магията им се изчерпва? Неустрашимата Ванилия се впуска да разнищи случая! Или поне би се впуснала, ако самата тя не се беше превърнала в… „Баобаба“.

Светът на феите е в опасност! Светът на хората е в опасност! Нова мисия – доста трудна при това. Добре че Филип може да сметне колко прави две и две. Да, ето я новата книга, посветена на Ванилия! В нея ще откриете старата Ванилия. Много старата Ванилия. Има ги и 11-годишния Филип, и Всесилия (чиято възраст не бива да се изтъква), и мама Петя, и още много герои, които ще ви накарат да се ококорите, да се замислите и както винаги – да се превивате от смях. Ще разберете как да си приготвите ябълков пай от чипс. И до какво водят едно глупаво телевизионно шоу, една потисната малка фея и няколко дивана. В тази четвърта книга ще видите любимата си фея така, както никога не сте си я представяли. Ама никога, никога. Е, разбира се, тя си остава побъркваща и своенравна, щура и гениална, но все пак – подгответе се да срещнете една величествена и могъща баобаба! Всъщност няма как да се подготвите за това, което ви очаква. Затова просто започвайте да четете.

Ако някога сте се питали как биха изглеждали главните герои на любимите ви детски книги на стари години, то тук ще получите отговора! Кой би помислил, че ще четем как кипящата от енергия, целеустремена, щура Ванилия подремва по цял следобед под топло одеяло или пък прекарва дните си хранейки гълъбите в парка? Е, не бойте се! Когато е будна, Ванилия е все така щура, просто… не са й останали много сили за щуротии. И ако преди сте я мислели за прекалено критична към останалите, чакайте да я видите в ролята на начумерената Баобаба.

Но под светлината на прожектора този път е Филип! Светът на феите и светът на хората зависят от него. Защото докато феите проявяват първи признаци на стареене, хората пък започват да се превръщат в апатични зомбита, приковани пред телевизионните екрани от едно зловещо реалити шоу. А дали между едното и другото има връзка? Възможно ли е докато човек набива чипс пред телевизора неволно да предизвиква края на света? И кой стои зад всичко това?

Няма да издаваме интригата, но пък си струва да споменем редицата важни теми, които Катя Антонова е засегнала в четвъртата книга за Ванилия и Филип. Динамиката на техните взаимоотношения тук е една идея по-друга, а преждевременно състарената фея споделя с момчето това-онова за мирогледа на старите хора. Сега Ванилия и Филип водят зрели разговори за консуматорския начин на живот, за хорските ламтежи и истинското щастие… Също така, докато възрастните редовно обвиняват днешните деца, че се заседяват прекалено пред екраните, дали си дават сметка какъв пример дават те самите? В „Баобаба“ децата са тези, които не разбират увлечението на големите по хипнотизиращите телевизионни предавания, и пак те са тези, които се противопоставят на повсеместното промиване на мозъка.

Но преди всичко, този път злодеят не бива победен. Това обаче съвсем не значи, че краят не е щастлив. Защото много по-добро от това да победиш злодея е… да го промениш. И понякога за това е нужно просто да поговориш с него, да го изслушаш, да го разбереш, да му простиш, да му покажеш, че не е сам… Подигравките и пренебрежението могат да отровят добрите намерения и да вледенят доброто сърце. Но процесът не е необратим. И това е и един от най-ценните уроци на „Баобаба“.

Още за книгата: https://ribka-publishing.bg/product/baobaba-feyata-ot-zaharnicata-4

1 thoughts on “„Баобаба“ от Катя Антонова, с илюстрации от Мила Лозанова

Вашият коментар