Книжния каталог на изд. „Рибка“ винаги е бил повече от привлекателен. Определено никой читател не би могъл да се оплаче от внимателния подбор на техните заглавия. Единственото, което ни липсваше сред тях бяха преводни детски романи. Жадуваме за продължението на поредицата „Криле § Ко.“ на Сали Гарднър, но вместо третия роман след „Операция зайче“ и „Три мариновани херинги“, наскоро получихме нещо също толкова добро. При това отново илюстрирано от Дейвид Робъртс! А новото приключение е начало на поредица, дело на английския писател и комик Джулиан Клери. И дума да няма, комедията наистина му се отдава. Обещаваме ви, че ще се хилите повече и от цяла глутница хиени. Всъщност, ще се хилите ЗАЕДНО с цяла глутница хиени, но… Ш-ш-шт! Това е тайна! Внимавайте да не изпортите работата, че ще вкарате „Семейство Болд“ в големи неприятности.

Какво ще кажете за една много смешна книга? Имаме я! Хитовото заглавие на англичанина Джулиан Клери, любимец на малки и големи в родината си, вече е и в България! Страхотните илюстрации са дело на Дейвид Робъртс, чиято работа познаваме и обожаваме – „Операция зайче“, „Три мариновани херинги“. Но! За какво се разказва в книга, наречена „Семейство Болд“? За едно семейство… Което живее в една съвсем обикновена къща. На една съвсем обикновена улица. Но в  самото семейство нищо не е обикновено! Госпожа Болд изработва необичайни шапки от кутии за яйца и щипки за пране. Работата на господин Болд е да пише смешки. А понякога е така любезен да почиства контейнерите за боклук на съседите. Един малък досадник, това е Боби! Той непрекъснато търчи насам-натам и гризе краката на масата. Бети, разбира се, тича след брат си! Обича да го гони, а смехът ѝ представлява нещо като крякане. Да, те съвсем не са едно обикновено семейство! А какво ще кажете за цяла поредица смешни книги? Работим по въпроса! „Семейство Болд“ е първата книга от серия от 6! Британско остроумни и хиенско смешни! Очаквайте „Семейство Болд. Спасители“ съвсем скоро.

Как двойка диви африкански хиени се озовава в Англия? И как се сдобива със собствена къща в предградията? Е, няма да ви издаваме подробностите, но… Оказва се, че не е нито невъзможно, нито пък дори чак толкова трудно, колкото си мислите. Дегизирани като поданици на Нейно величество, новите „Семейство Болд“ най-напред трябва да свикнат с човешките привички. Покрай непрестанния поток от туристи в резервата, където са живели до неотдавна, хиените владеят чудесен английски. Но тепърва ще има да научат за хартийките и търкалцата, срещу които се сдобиваш с храна в супермаркета. Както и за онези досадни неща, наречени сметки.

Господин и госпожа Болд се хващат на работа… Не закъсняват и децата. А дали те няма да преживеят истински културен шок, щом разберат, че не са истински човешки същества, а потомци на хищници от саваната? И дали няма някой недоброжелател случайно да зърне опашките им? И какво ще стане с мнителния, начумерен съсед, който ги шпионира денонощно? И как ще им се отрази посещението в близкия сафари парк и срещата с техните роднини? И как изобщо прекарва Коледа едно семейство хиени, внедрило се тайно сред нас, хората? И… И хайде, стига въпроси! Отговорите са в книгата. Прочетете я и няма да съжалявате.

Първото нещо, което ми се иска да похваля, това е свежата идея. Сюжетът е наистина нетипичен и забавен. Второто нещо, което аплодирам, това е чудният превод на Александър Маринов, благодарение на който всички шеги и езикови закачки работят перфектно и на български, а такива има наистина в изобилие. (Особено ми допадна „опашатата лъжа“ със скритите опашки на хиените!) Илюстрациите на Дейвид Робъртс ( http://davidrobertsillustration.com/ ) са, както винаги, изключително забавни. И последно, но не на последно място – при все, че тук става дума за щур детски роман с непрестанно кикотещи се, преоблечени хиени, Джулиан Клери не е пропуснал да вмъкне и това онова по някои важни теми.

В сърцевината си, „Семейство Болд“ всъщност са шепа имигранти, които се учат стъпка по стъпка, и отчаяно се опитват да се впишат в заобикалящия ги свят. И при все, че определено събират погледи и понякога може да ни се сторят доста странни, те се оказват отзивчиви, с добри сърца, и чудесни съседи, на които може да се разчита. Нямам търпение да разбера какви ще са следващите им приключения!

Още за книгата: https://ribka-publishing.bg/product/semeystvo-bold

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s