Буболечките може и да са малки, но затова пък определено заслужават да бъдат описани в голяма книга! А малките читатели у нас пък също заслужават възможността да се докоснат до издание като „Голяма книга за буболечките“ (изд. „Ракета“), увлекателно написана и превъзходно илюстрирана от Ювал Зомер. Под луксозните твърди корици ви очакват цели 64 страници (при това мнооого голям формат) „всевъзможни буболечки“ – охлюви, червеи, паяци и, разбира се, цял куп най-различни насекоми. Авторът на „Голяма книга за буболечките“ е готов да задоволи голямото любопитство на малките читатели. С помощта на тази пъстра енциклопедия всяко дете ще се превърне в книжен естествоизпитател и ще научи за голямото значение на малките организми.

Кое е общото между калинките и мечките? Какъв канал за съобщения ползват мравките? Как така мухите могат да ходят надолу с главата и защо бръмчат около храната ни? Едва ли има дете, което да не би искало да научи отговорите на тези въпроси. Ювал Зомер се е постарал да ги събере в своята „Голяма книга за буболечките“, а тя, както всеки би се убедил, е наистина голяма – и  като размери, и като мащаб на идеята. На нейните страници се разхождат какви ли не гадинки – от жужащи пчели, през щуращи се бръмбари, до пъплещи охлюви, паяци, стоножки и червеи. Читателите научават, колко интересни и полезни могат да бъдат буболечките, какви са техните суперсили, защо без тях животът на Земята би бил невъзможен и кое ги прави готини, дори някои хора да не ги харесват или да се страхуват малко от тях. Какво друго има в книгата? „Голяма книга за буболечките“ е пълна вълшебни илюстрации, игри и предизвикателства, специално създадени за любознателни естествоизпитатели, природолюбители и приключенци.

„Голяма книга за буболечките“ съвсем не е първата природонаучна книга за деца, в която снимките са отстъпили място на илюстрациите. И какво вече нееднократно сме споменавали на „Книжни Криле“, това никак не е случайно. Илюстрациите придават известен приказен ореол на научната материя. Артистичния подход, художествената стилизация, самото усещане, което рисунките създават, когато са дело на талант от ранга на Ювал Зомер – всичко това кара книгата да изглежда като нещо любопитно и вълшебно, като интерпретация на природата през призмата на впечатлителен художник, който се е вглеждал в детайлите. Не, че имаме нещо против снимките или фотографския реализъм, дори напротив, но за децата, които са свикнали да възприемат книгите преди всичко като източник на разтуха и забавление, рисунките предоставят плавен преход от света на забавното и фантастичното към познавателното и документалното. А това важи с още по-голяма сила за „Голяма книга за буболечките“. Защо ли?

Сравнете илюстрациите на Ювал Зомер със снимки на представените на тях насекоми. Изключая някои по-обичани и пъстри представители на миниатюрната фауна, като пъстрите пеперуди или пък калинките например, повечето от включените буболечки принципно будят страх, погнуса и отвращение у доста от децата. Разбира се, има и любопитковци, които с удоволствие биха изучавали стоножките, богомолките и езерните буболечки под лупа, но… Много повече малки читатели биха предпочели да не разтварят книга със снимки на пълзящи гадинки, които може би се спотайват под леглото или щъкат из градината.

А илюстрациите? Те са съвсем друга работа! Светулки, скакалци и нощни пеперуди са запазили всички свои характерни черти, детайлите съвсем не липсват, но под формата на рисунка всички „герои“ на книгата са далеч по-симпатични за детската аудитория.

Но отделихме толкова внимание на илюстрациите, нека се спрем и на текста. А той е чудесно поднесен, и като стил, и като структура, и като оформление. Езикът е достъпен, но в никакъв случай прекалено опростен или подценяват интелигентността на децата. Тематичните раздели са сравнително кратки и ясни, а ако имате нужда от нещо конкретно, то показалецът в края на книгата е насреща. Параграфите са приятно разпределени в различни части на страницата и водят погледа паралелно с илюстративния материал. А фактите за буболечките са повече, отколкото бихме могли да споменем и толкова любопитни, че несъмнено ще ни се прииска да се завръщаме към „Голяма книга за буболечките“ отново и отново.

Още за книгата: https://www.raketabooks.com/bg-product-details-199.html

Ювал Зомер е завършил Кралския колеж по изкуствата в Лондон с магистърска степен „Илюстрация“. Преди да стане автор и илюстратор на книги за деца, е работил е като арт директор във водещи рекламни агенции. Със заглавията от поредицата  „Голяма книга за…“ Ювал насърчава децата да изследват света, който ги заобикаля и да се грижат за него. Книгите му вече са публикувани на 25 езика и са наградени с множество отличия, между които „UKLA Book Awards“ (2018 г. и 2019 г.), наградата на Английската асоциация за документална литература (2017 г. и 2019 г.), както и наградата „Made For Mums“ (2018 г. и 2019 г.).

One thought on “„Голяма книга за буболечките“ от Ювал Зомер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s