Не го пропускайте! Не мога да го подчертая достатъчно. Защото ако е имало комикс във Върховната колекция графични романи на Marvel, който истински да си е струвал във всяко отношение, то това е „Чудеса“. Бих го нарекъл „епос“, но всъщност, този комикс не е точно това. Той е история за това какво е да си обикновен човек в свят, изпълнен с необикновеното. Същевременно е и един великолепен (макар непълен) илюстрован учебник по история на Marvel вселената.

В центъра на събитията е на Фил Шелдън – фотограф на свободна практика (като един друг добре познат образ на Marvel), който през своя обектив вижда първите появи на същества с възхитителни способности, които той нарича „Чудесата“. Но кадрите му запечатват и всички реакции подбудени от присъствието на тези създания сред нас – от изумление и въодушевление до ужас и неприязън – и го карат да се запита каква е всъщност неговата позиция спрямо Чудесата. Може ли един мъж да постави вярванията си пред безопасността на семейството си? И доколко може да е нормален животът в свят, в който всеки момент може да прелети сребърен сърфист или някой да изстреля лазерен лъч от очите си?

 Том 31 съдържа не само всички 4 броя на минипоредицата от 1994 г., но и Том 31 съдържа не само всички 4 броя на минипоредицата от 1994 г., но и издадения впоследствие нулев брой, в които Кърт Бюсик търси отговори на тези въпроси, а същевременно прави стегнат преразказ на редица ключови събития от дългогодишната история на Marvel. Дори преди да прочетем бонус материалите (а този път имаме едни от най-интересните такива досега), става ясно колко проучване е правил авторът, за да подбере събития, които не само са били запомнящи се за читателите, но и ясно представят идеите, които той иска да разгледа с „Чудеса“. А тези идеи са изключително въздействащи – специално броят, посветен на Х-Мен, е способен да разчувства всеки читател.

Но вероятно по-въздействащи и от сценария са спиращите дъха рисунки на Алекс Рос. „Чудеса“ излиза сравнително рано в неговата кариера и един от първите му проекти на супергеройска тематика. Живописният му стил сам по себе си е едно от чудесата на този комикс. И предвид, че сюжетът разглежда и познати събития от отминали години, е странно как всичко е толкова познато, а същевременно представено по толкова уникално различен начин. Споменавал съм, че някои художници, които разчитат на фотореализъм, не са подходящи за интериорни страници, а само за корици, защото техните фигури често са по-сковани, израженията – безжизнени…но не и при Алекс Рос. Той е способен да придаде реализъм дори на супергеройското трико, а същевременно подчертава колко впечатляващи са тези образи. А вероятно не е необходимо да споменавам и с колко визуални препратки към Marvel вселената са изпълнени панелите му!

Page from “Marvels” - Illustration History

Именно заради това и бонус материалите на този том са толкова интересни – поместени са предговори не само от авторите, но и от Стан Лий и Джон Ромита Старши (които, бих препоръчал да прескочите първоначално, ако това е първият ви досег с историята на Marvel…така или иначе този комикс ви дава достатъчно поводи да го разгръщате отново и отново), както и задълбочен поглед към процеса на рисуване на Алекс Рос, допълнен с много снимков материал, както и великолепна галерия от негови интерпретации на класически комиксови корици.

И мисля тук да спра, защото наистина не мога да намеря адекватни думи, с които да предам великолепието на „Чудеса“! Шедьовър както по отношение сценарий, така и по отношение на илюстрациите, който горещо препоръчвам на всеки любител на деветото изкуство, независимо дали си пада по супергерои или не. Преводът на тази безсмъртна класика е дело на Здравко Генов.

1 thoughts on “„Чудеса“ от Кърт Бюсик и Алекс Рос

Вашият коментар