Коледа подрани тази година! Благодарение на изд. „Егмонт България“ в рамките на месец получихме новата книга на Дж. К. Роулинг и новата книга на Рик Риърдън! И тъй като вече споделихме възторга си от „Коледния Прасчо“, време е да поемем дълбоко дъх и да се гмурнем смело в следващото приключение – „Дъщеря на дълбините“. Ако сте любопитни какво е сътворил Чичо Рик след като е оставил митовете и легендите малко да си починат, то не губете време, а скачайте на борда! Няма значение дали сте фенове на Пърси Джаксън, Магнус Чейс, Картър Кейн и компания или това ще е първата ви среща с книгите на този автор, покорил сърцата и въображението на мнозина. Дори и да сте плавали на борда на Арго II или да сте тръпнали при срещата си с Кораба на мъртвите, това пътешествие ще ви отведе в непознати води. „Дъщеря на дълбините“ поставя началото на една съвършено нова сага. При това такава, че почитателите на Жул Верн няма да искат да го пропуснат! (А тези, които все още не се чели Жул Верн вероятно ще поправят грешката си след този роман!)

Ана Дакар е първокурсник в елитната академия „Хардинг-Пенкроф“ – школа, която обучава учениците си да станат най-добрите морски учени, подводни изследователи и военноморски офицери. Родителите на Ана загиват по време на научна експедиция преди две години и единственият ѝ близък роднина е по-големият ѝ брат, Дев, също възпитаник на академията. На Ана ѝ предстои уикенд, изпълнен с мистериозни изпити, които трябва да вземе, за да премине в по-нататъшното си обучение. Всичко обаче се променя, когато тя и съучениците ѝ стават свидетели на ужасяваща трагедия, която ще бележи живота им завинаги. Тя е свързана с института „Ланд“, който от векове води студена война с „Хардинг-Пенкроф“. Сега битката между двете училища е в разгара си. Ана и приятелите ѝ се изправят срещу смъртоносни врагове и тайни, чието разбулване води до неочаквани разкрития за семейното наследство на Ана Дакар и лидерските ѝ качества.

Рик Риърдън се е постарал да угоди на всички! И май е успял, а? „Дъщеря на дълбините“ е подходяща за читатели от всички възрасти, включително и за всички, които все още не са чели нищо от популярния автор на младежки бестселъри. Ако пък сте прочели вече близо 30-те романа от митологичната вселена на Чичо Рик и сте прекарали доволно много време в компанията на наследниците на древногръцки, египетски и скандинавски божества, то може би жадувате за нещо различно. „Дъщеря на дълбините“ ще ви го даде! Романът също се уповава на класически приключения, но този път те не са древни и антични. Рик Риърдън е решил да съживи интереса у младите към основоположниците на съвременната фантастична и приключенска литература. Същевременно, ако жадувате за ново четиво а-ла Чичо Рик, то също нямате извинение да прескочите „Дъщеря на дълбините“, тъй като някои от любимите тропи и теми на автора отново са вплетени и тук.

Отново ще станем свидетели на враждуващи лагери, на тийн герои, които разкриват тайни от своето минало и се опитват да спасят общото бъдеще, отново ще се запознаем със знаменити наследници и неохотни авантюристи, а всичко това ще ни бъде разказано от първо лице, с помощта на жив, младежки език, с обилни дози остроумен сарказъм и динамични диалози. Но този път под светлината на прожекторите имаме момиче. При това какво!

„Дъщеря на дълбините“ се явява като своеобразно продължение на „Двадесет хиляди левги под водата“ (или както още е известен романът у нас – „Капитан Немо“). Повечето хора свързват почти пророческия роман на Жул Верн с литературния прототип на днешните подводници. Да, Верн наистина е провеждал впечатляващи проучвания и демонстрира знания от всевъзможни научни области в книгите си. Считаме го за един от бащиците на научната фантастика, определяме творбите му като основополагащи за жанра, познат днес като „стиймпънк“… Но освен ретрофутуристичните технологични чудеса, които френският класик описва, в „Двадесет хиляди левги под водата“ са засегнати и някои социални и (прото)екологични теми. Тайнственият Капитан Немо всъщност се оказва тласнат към крайност борец срещу колониалната тирания…

Риърдън прегръща тези елементи на оригинала и ги използва по свеж, съвременен начин, за да говори на подрастващите по доста сериозни въпроси, но по един съвършено забавен начин. Разбира се, теми като приятелство и толерантност отново са сред водещите, засегнати от автора. Верен на себе си, Чичо Рик отново е населил сюжета с богата гама персонажи, даващи глас на различни и нестандартни гледни точки, представящ ни многообразието на света. Не само този, който познаваме, но и онзи друг, почти неизследван, подводен такъв.

И накрая, струва си да отбележим, че освен самото приключение, не по-малко интересни се оказаха и встъпителните думи от Рошани Чошки, авторката на поредицата за Ару Шах, както и въведението на Рик Риърдън, разкриващо много за вдъхновението зад историята и защо този роман значи толкова много за него.

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/rik-riardan-214/dashterja-na-dalbinite-p4009

Откъс от книгата: https://static.egmontbulgaria.com/92-downloads/Daughter-of-the-Deep_otkus.pdf

Реклама

One thought on “„Дъщеря на дълбините“ от Рик Риърдън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s