Вторият забавно заплетен случай на „Аниша, детективка по случайност“ вече чака да бъде разплетен! Готови ли сте да се присъединим отново към симпатичната ученичка с афинитет към дедукция и приключения? Бъдете предупредени обаче – този път не някой друг, а самата Аниша се оказва „извън закона“! Един подмолен и тайнствен враг превръща експериментът й за училищния научен фестивал от природна симулация в същинско природно бедствие. Ще отнеме доста време за да бъде изчистена цялата пяна… Но главният въпрос е ще може ли Аниша да изчисти името си? Поредната доза книжно удоволствие за подрастващи читатели от изд. „Кръг“ се нарича „Училището – отменено“! Увлекателният втори том от поредицата на Серина Пател отново е илюстриран от карикатуристката Ема Маккан. А ако вече сте чели първата част, то сигурно знаете – тези две дами няма да ни оставят да скучаем!

Аниша няма търпение да представи експеримента си с вулкан на Научния фестивал и да спечели наградата на мечтите си – пътуване до Националния космически център! Но когато вулканът ѝ експлодира и наводнява училището с пяна, тя е дисквалифицирана и набедена за катастрофата. Аниша трябва на всяка цена да докаже невинността си и да разкрие саботьора. Всеки от заподозрените обаче има желязно алиби! За щастие, нищо не може да се опре на супермозъка на малката детективка. С помощта на най-добрия си приятел Майло, едно палаво плъхче и нашумялата влогърка Вийна тя се впуска в разкриването на най-заплетената си мистерия досега.

Научен фестивал, макет на вулкан, пътуване до космическия център… Все тропи, които са тъй типични за американските училища. Ако не е миниатюрен изригващ вулкан, то ще е макет на пирамида от захарни кубчета или пък форт от сладоледени пръчици, нали така? Знаем ги ние тия. И все пак, „Училището – отменено“ си остава една сърцата и весела книга, която ще си спечели доста почитатели и сред българските читатели – както децата, така и родителите. А причините за това са няколко.

Първо, най-накрая имаме главни герои които не са „дръндьовци“, „загубеняци“ и тям подобни. Героите тук не си падат лентяи, не се опитват да се измъкнат от отговорност и задължение с някакви тарикатлъци, развиват се и проявяват будност и любопитство. Компанията искрено си пада по науката. Самата Аниша дори има амбицията да полети в космоса още преди да порасне. Това не пречи на персонажите да бъдат свежи, модерни и готини.

Аниша и семейството й продължават да бъдат източник на културно разнообразие, позволявайки ни да опознаем бита и нравите на различните от нас, осъзнавайки че в основата си май никак не сме различни. При все може би чудноватите за нас рецепти и гардероб, семейството на Аниша се крепи на подкрепа и любов, като всяко друго.

И разбира се, интригуващото разследване, събирането на улики, отхвърлянето на теории и предположения… Изобщо, цялата екипна и детективска работа! Щуротиите нямат край. Тъй че, впуснете се по следите на саботьора заедно с Аниша и нейните приятели.

Текстът на Серина Пател и илюстрациите на Ема Маккан си пасват като мляко и какао, а ако все още не сте имали възможност да разлистите книгата, то в това можете да се убедите на сайта на художничката: https://www.emmamccann.co.uk/school-s-cancelled. За страхотния превод на български пък е отговорна Майре Буюклиева, позната с работата си на феновете на култови поредици като „Своенравните деца“, „Скълдъгъри Плезънт“, „One Piece“ и други.

Още за книгата: https://kryg.eu/produkt/anisha-uchilishteto-otmeneno/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s