Онези, които си падат по темата за вещерството със сигурност ще се изкушат да прочетат втората книга от поредицата „Изгнаникът” на украинския новелист Андрий Кокотюха. Но за вещерство, за суеверия и предразсъдъци, или въобще за човешката изостаналост става дума в „Изгнаникът и вещицата” (изд. „Архипелаг” / „Златното пате”)?

Изгнаник в родината си: Следователят в  киевската полиция Платон Чечел разкрива кой е извършил поредица от особено жестоки убийства на няколко млади момичета. Оказва се Полина, дъщерята на княз Урусов, съветник на императора. Но тя умира по същия начин и нейните влиятелни родители обвиняват следователя в клевета. Налага се да напусне полицията и да не се появява публично в големите градове. Така Платон Чечел става изгнаник – не в чужбина, а в родината си, защото дори няма паспорт, за да емигрира. Принуден е да скита от град на град. Единствен начин да се издържа, като при това упражнява професията си, е като приема задачи от богати и влиятелни хора. Някои имат проблеми, които биха ги злепоставили, ако станат публично известни. Така Чечел започва своите частни разследвания.

Изгнаникът и вещицата: Лятото на 1911 г. По деликатен проблем в Полтава е повикан Платон Чечел. Но видни личности от околията го ангажират с още една не криминална, а мистична история. Добитъкът измира по странен начин, а млада собственичка на имение е обвинена в магьосничество. Какви тайни се крият там? Има ли вещици в блатистата земя? За Платон да открие истината е въпрос не само на професионализъм.

Привидно без причина и при странни обстоятелства започва да измира добре гледан добитък в малко село от Полтавска губерния, за което жителите му обвиняват 19-годишната девойка Олеся Степановна Соколовска, наследница и собственичка на местното имение, обявявайки я за вещица. Местните управници и полицейски служители не могат да разрешат загадката, още повече, че се касае за местен жител. И ето че на помощ съдбата им изпраща не някой друг, а изпадналия в немилост бивш полицай Платон Чечел, случайно попаднал в Полтава след поредния успешно разнищен от него криминален случай, по поръчка на богат и влиятелен клиент.

Но превърналия се в легенда криминалист, изгнаник в собствената си страна именно заради изключителните си качества, не вижда своето място на професионалист в разгадаването на една на пръв поглед тривиална история от селския живот. Още повече, че рационалният и логичен ум на детектива автоматично отхвърля слухове за магии и вещици. Но запознавайки се с набедената „вещица” Олеся, той разбира, че зад цялата тази история има нещо гнило, нещо което до момента убягва на местните разследващи. Така, неусетно дори за самия него, мистерията увлича Платон Чечел. А наскоро разигралите се събития го поставят пред категоричното решение да разреши загадката.

Авторът отново е на висотата. Андрий Кокотюха се изявява като майстор в криминалните мистории и държи читателя с изострено внимание до последната страница.

Още за книгата: https://zlatnoto-pate.bg/bg/product/1117

Андрий Кокотюха е най-продаваният писател в Украйна. Той е журналист, автор на повече от 70 романа и над 100 сценария. Член е на Украинската киноакадемия и на Асоциацията на писателите на криминални и приключенски книги. Носител е на 15 отличия, последното от които е „Златно перо на Украйна“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s