Колекцията комикси на “Artline Studios” продължава със своя втори брой – „Адвенчърмен: Краят и всичко след това“ – пленително приключение в стила на pulp класиките от първата половина на миналия век. Този първи том съдържа първите 4 (от издадените до момента 6) на поредицата и ни пренася в свят, който на пръв поглед изглежда много като нашия. Стига, разбира се, в нашия свят да има невидими небостъргачи, в които се крият тайните на група уж литературни герои и страшилищата, срещу които са се борили. В центъра на събитията е Клеър, самотна майка, затънала до уши в стари книги, която, заедно със сина си Томи, обича да чете приключенски романи, изпълнени с подвизите на легендарния Адвенчърмен и неговата свита. Когато обаче странна дама (по чиито пети са още по-странни и съмнителни „господа“) поверява на Клеър уникална книга с емблемата на Адвенчърмен на корицата, животът поема в необичайна посока, която ще направи младата майка част от приключенията, за които досега само е чела.

Комиксът е по сценарий на Мат Фракшън (за който ще си говорим отново съвсем скоро) и е продукт на дългогодишно подмятани идеи, записки и вдъхновение от pulp героите ала Човека-ракета (както ще научите от обширния бонус раздел накрая на изданието) и ни хвърля направо в дълбоките води с действие, разделено между битките на Адвенчърмен и натовареното ежедневие на Клеър, като всяка от тези две части е наблъскана до краен предел с цветущи образи. Да, злодеи като Барон Бизар определено правят впечатление, но не по-малко впечатление прави и голямото семейство на Клеър – всяка от осиновените ѝ сестри е коренно различна от останалите и човек може само да се чуди какво ли планира Фракшън за всяка една от тях. 

Тук обаче идва и един от основните проблеми на комикса. С толкова герои и разбъркани събития, сюжетът на комикса започва малко да се разводнява още преди да е подхванат сериозно. Поредицата видимо е писана с очакването читателите да са склонни търпеливо да чакат следващите броеве, в които вероятно голямата картинка постепенно ще започне да се нарежда. Няма и помен от поне някаква завършеност, така че чакаме да видим какво ще бъде „всичко след това“. На този етап обаче историята е доволно сбъркана и повече подробности за героите ще научите от записките на творците в края на книжката, а не от самия комикс.

Честно казано, на базата на сценария, имаше известна вероятност да отпиша поредицата след тези четири броя. Е, да, ама с такива рисунки, как да я отпише човек!!

Илюстрациите, дело на Тери и Рейчъл Додсън са направо разкошни – с динамиката на съвременен екшън комикс, а същевременно със стил и дизайни на героите, напълно прилягащи на духа на pulp историите, от които „Адвенчърмен“ черпи вдъхновение. Семплата, но в никакъв случай скучна, цветова гама допълва идеално нещата – каквото трябва да е на фокус в даден панел винаги е подчертано с по-изпъкващи цветове, без да стои като кръпка. А от Клеър струи такава жизненост в почти всеки момент, че няма как да не ви очарова!

Макар в книжката да е споменато името на Здравко Генов, преводът този път е дело на Ина Димитрова (“Голям проклет Sin City” и предстоящия „Ъмбрела Академия“) и е на ниво, макар на места може би прекалено буквален. Тук-там има по-особен изказ, но съм убеден, че това се дължи в основата си на не толкова сполучливия в този случай сценарий на Фракшън, отколкото на нещо друго. В заключение, „Адвенчърмен: Краят и всичко останало“ е чудесно допълнение към новата инициатива на “Artline” и поредният им опит да разнообразят българския комикс пазар с нещо встрани от супергеройския жанр, което е похвално. И макар сценарият да не ме очарова кой знае колко, рисунките определено го направиха и се надявам на втори том, веднага щом се натрупат достатъчно броеве за такъв (още малко!).

Още за изданието: https://get-a-comic.com/product/advencharmen

Вашият коментар