Белята не идва сама. Обикновено пристига в компанията на някой беладжия. А опре ли до любими литературни калпазани, Зайчето Питър на Биатрикс Потър е начело в списъка. Е, както при повечето деца, поразиите не са нарочни и злонамерени, но все пак се случват. И какво следва? Питър е твърдо решен този път да се поправи. Дори има план как това да се случи. Не просто план, а цяло изобретение! Но дали всичко ще протече гладко или пък това е само началото на истинска катастрофа? Каквото и да се случи, едно е повече от сигурно – в компанията на Зайчето Питър няма начин да скучаем! Още повече пък когато четем една съвсем нова, римувана история, написана от Рейчъл Брайт и прелестно илюстрирана от талантливата Никола Кинър. Забавляваме се от сърце с луксозното издание на „Белята не идва сама“ от изд. „Труд“.

Зайчето Питър трябва да помогне на Майка Зайка с прането. И както винаги, идеята му е МНОГО ОРИГИНАЛНА. Сред изобретенията в неговата тетрадка има нещо много подходящо. Хитрият заек е решил по въже да прати с вълшебно умение у мисис Тиги-Мигъл мръсното пране! Но… както честичко се получава, белята става все по в кърпа вързана!

Когато си приказен герой, чиято популярност не е просто неувяхваща, а продължава да бъде по-свежа от зеленчуците в лехите на стария Макгрегър, то просто няма как да бъдеш удържан! Питър чисто и просто отказва да се задоволи само с класическите си приключения, написани и нарисувани от неповторимата Биатрикс Потър. Той продължава да вдъхновява съвременни автори и илюстратори, които пък не могат да устоят на изкушението да му помогнат да се забърка в някоя нова каша и да зарадва съвременните читатели с поредния щур сюжет. И както вече сме казвали нееднократно, сред тези нови истории любимите са ни не тези, които се стремят да подражават на езика и визията на оригиналите, а тези, които си позволяват известни волности и ни показват нови интерпретации, които макар и различни, остават верни на духа и атмосферата на класиката. Именно такава книга е и „Белята не идва сама“.

Пращящият от енергия и ентусиазъм Питър не винаги има време да изтрие лапички преди да нахълта вкъщи и резултатът не закъснява. Майка Зайка не е никак доволна от съсипаното пране, но Питър искрено съжалява за стореното и тутакси се захваща да поправи грешката си. Освен с традиционното си синьо палтенце с месинговите копчета, сега Питър е неразделен и със своята тетрадка с чертежи и планове за изобретения. В главата на зайчето вече е назрял план как бързо и ефикасно да се разправи с мръсното пране. Но дали Питър е успял да предвиди всеки детайл или пък хрумката му има нужда от допълнителна работа?

Веселата римувана история на Рейчъл Брайт ще очарова малчуганите. Както подобава, и у нас книгата е издадена в голям формат, с твърди корици, качествена, плътна хартия и чудесна полиграфия. Илюстрациите на Никола Кинър го заслужават! Като стил и техника рисунките са различни от всичко с Питър, което сме виждали до момента, но няма как да се отрече, че тази „нова премяна“ наистина отива на героите на Биатрикс Потър! Създателите на книгата обещават, че тя ще постави началото на нова поредица и съдейки по дебютния том – очакват ни страхотни изненади!

Още за книгата: http://trud.cc/?cid=9&pid=11080

Още за Зайчето Питър: https://www.peterrabbit.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s