„Кръвта на Олимп“ е епичният завършек на втората емблематична поредица на Рик Риърдън. Дали саможертвата на толкова герои няма да бъде напразна? Дали устоите на света няма да поддадат под натиска на злото? Любимата ни митологична вселена на Пърси Джаксън и компания ще бъде разтърсена из основи в петия и последен том от серията „Героите на Олимп“, която изглежда по-добре от всякога в новото си луксозно издание с твърди корици.

Въпреки че героите от „Арго II“ спечелиха много битки, все още не може да се каже, че са близо до целта си – да победят майката-земя Гея. Нейните гиганти се въздигнаха и са по-силни отвсякога. Трябва да бъдат спрени преди Празника на Надеждата, когато Гея планира да пренесе в жертва двама героя. Тя има нужда от тяхната кръв – кръвта на Олимп, за да се пробуди напълно. Независимо че са страшно изкушени да отнесат Атина Партенос в Атина и да я използват като тайно оръжие, героите са убедени, че мястото й е в Лонг Айлънд, където може и да успее да предотврати сблъсъка между двата лагера. Така че Атина Партенос тръгва на запад, а „Арго II“ – на изток. Боговете са безполезни, понеже все още страдат от раздвоение на личността. Съдбата на целия свят лежи на раменете на шепа млади герои. Да, те съзнават опасността, която ги чака в Атина, но нямат друг изход, освен да се отправят натам. Вече са дали твърде много свидни жертви. А ако Гея се пробуди, играта свършва.

Преплитането на гръцките и римските митове достига до страхотна кулминация, а фентъзи елементът продължава да е на високо ниво. При все тийн езика и на моменти непретенциозния, ежедневен изказ, Рик Риърдън не е от авторите, които се опитват да опростят и смелят нещата за читателите си. Скрити под пластовете неангажираща привлекателност личат дълбоки проучвания и детайлно познаване на античните легенди, на пантеоните от божества и герои, на техните сложни взаимоотношения и преплитащи се родословни дървета, които авторът си е позволил да остави да растат. Едва ли преди да прочета нещо на Рик Риърдън съм си задавала въпроса какви биха били древните богове днес. Начинът, по който те са не просто съживени, но развити и осъвременени е колкото забавен и остроумен, толкова и находчив и правдоподобен, но това е нещо, което забелязваме още от първата книга. Фактът, че този елемент продължава да прави впечатление дори в последната само показва, че авторът никога не кара по инерция и постоянно има нови свежарски хрумки, с които да прави света си жив, интересен и пъстър. И за разлика от толкова други епични фентъзи творби, тук детайлите идват винаги на място, между другото, без да бавят развитието, без да уморяват читателя…

Последните 500 страници от „Героите на Олимп“ са истински маратон, който оставя читателите без дъх. Ако сте стигнали до тук, то вече е ясно, че сте влюбени в героите на Чичо Рик и не просто следите с интерес действието, а се смеете и плачете заедно с тях. Тяхното страдание е и ваше, техните победи са и ваши. А „Кръвта на Олимп“ е небивал водовъртеж от емоции. Съдбоносни разкрития, непредвидени обрати, ситуации на ръба, и толкова толкова много горчиво-сладки мигове! И въпреки всичко авторът не е пренебрегнал и онзи пиперлив младежки хумор, неговите герои-непукисти растат заедно с читателите, но остават верни на себе си, напомняйки ни постоянно защо ги обичаме толкова.

А след последните редове на този роман лично аз ги обичам повече от всякога! Толкова истини и важни уроци са предадени тук, че е трудно да се спра над един-единствен аспект от историята, който ми е любим. Лагерите, родословието или принадлежността не могат и не бива да са окови на личния избор, винаги има място за промяна и изкупление…

Рик Риърдън е невероятен разказвач, който смайва книга след книга и просто не бива да спира да пише. А за щастие, по всичко личи, че боговете са изпратили всички музи при него и скоро ще се радваме на нова книга!

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/geroite-na-olimp-259/5-kravta-na-olimp-p2321

Други ревюта:

http://booumouse.blogspot.com/2016/03/The-Blood-of-Olympus.html

http://radiradev.blogspot.com/2014/10/blog-post_20.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s