Кое е нещото, което може да накара хлапе да чете първокласна фантастична литература или зрял читател да чете хлапашки приключения? Случва се, когато Брандън Сандерсън пише Middle Grade поредица! Леко, та чак хвърковато четиво, което обаче не подценява читателската аудитория, първата част на поредицата „Алкатрас срещу злите библиотекари” (изд. „Артлайн Студиос“) е точно това, което татко фен и мама фен могат да четат заедно с малките фенчета. И е под въпрос кой ще се изкефи повече! Изобретателен, хитроумен, див и закачлив, вълшебен, приключенски Сандерсън – радост и половина в 300 страници.

Злите библиотекари идват! Алкатрас Смедри е сирак, обречен единствено на бедствия. На 13-тия си рожден ден той получава кесия с пясък, единственото наследство от неговите родители. Но както може да се очаква във всяка една мрачна история, тази кесия е открадната още в същия ден от Библиотекарите. Последвалата експлозивна поредица от събития ще разкрие произхода на Алкатрас и неговото семейство – бунтовници, опълчили се на Злите библиотекари – култът, който управлява тайно целия свят. Окулатор, рицари, очила, зли библиотекари, динозаври, тъмници… Поредният фантастичен свят, роден от въображението на ненадминатия Брандън Сандерсън!

Ако някога сте пробвали да пишете фантастична литература (или поне сте имали идея, желание, амбиция да го направите), не пропускайте тази книга. Алкатрас Смедри е вашият човек! Главният герой не просто разказва историята. Той пише историята. И ви разказва как пише историята. И ви съветва как да възприемате историята. Сякаш Сандерсън е отново тийнейджър и пише с цялата хлапашка непретенциозност и ентусиазъм, но и с многогодишния си опит.

Ако пък никога не сте се замисляли особено над процеса на разказване на истории, то тази книга сигурно ще ви накара да се взрете повече, от време на време да анализирате триковете и инструментите, с които писателите си служат, за да ви въвлекат в написаното. Ето такава книга е „Алкатрас срещу злите библиотекари”. Разчупваща четвъртата стена между автор/протагонист и читател. Всъщност, леко се изкушавам да спра да пиша мнение за книгата и просто да поместя няколко параграфи с колоритни цитати, които да ви дадат добра представа що за чешит е Сандерсън/Смедри.

Запазената марка на Сандерсън са чудноватите магически системи и мощното светоизграждане, като и двете присъстват в този роман. Освен тях си имаме и харизматични герои, щур екшън и безбрежен потенциал за всичко, което ни очаква в следващите томове на серията. Ако си падате по Рик Риърдън, Оуън Колфър, Нийл Геймън или Филип Рийв, то съм готов да се обзаложа, че ще останете адски доволни и от „Алкатрас срещу злите библиотекари”. Идеална книжна зарибявка за посрещане на лятото!

Още за книгата: https://artline-store.net/product/933/alkatras-sreshtu-zlite-bibliotekari-kniga-1.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s