„Аса в небето” е втори том на антологията „Жокери”, съставена от жанровия гуру Джордж Р. Р. Мартин. Пълна с всевъзможни комиксови тропи, поп-културни препратки и литературни намигвания, тази алтернативна история на миналия век си играе не само с любими на любителите на фантастичните жанрове мотиви, но и с техните очаквания. Ако смятате, че две глави мислят по-добре от една, елате да видите какво са сътворили всички глави, работили дружно върху този сборник. Ще прочетете наниз от разкази на различни автори, които всъщност изграждат един общ сюжет.

Фантазията на Джордж Р. Р. Мартин обединява идеите на майстори на научната фантастика, за да създаде впечатляваща серия от мозаечни романи, разказващи вълнуваща алтернативна история на XX век. Трийсет години след разпространението на вируса асата и жокерите са се превърнали в част от пейзажа, а хората мързеливо чакат новата 1980-а. Битката с гигантската маймуна, която периодично бяга от зоопарка, за да отвлече момиче и да се покатери по „Емпайър Стейт Билдинг“, дори не заслужава първа страница във вестника, който човекът морж от Жокерския квартал продава. Далеч от всичко това, в мрака на Космоса, се носи тайнствена заплаха. Хиляди цивилизации вече са били унищожени от чудовищните ѝ орди, а следващата ѝ цел е Земята. Настъпва време за герои и злодеи. Асата ще полетят, а залогът е съдбата на цялата планета.

Директното продължение на пилотния първи том, „Аса в небето” прави толкова дълбоки и многобройни реверанси към исторически събития и художествени произведения от миналия век, че на читателя спокойно може да му се завие свят! Не мога да бъда сигурен дали съм схванал всички закачки, нито пък дори дали иначе много приятния превод на Богдан Русев е успял да предаде всичко на български, но ви гарантирам, че в това отношение поредицата „Жокери” е за феновете на фантастичната литература същото, което е „Играч първи, приготви се” за ретро геймърите.

Извънземни нашественици, огромни кайджу зверове и какви ли не още дивотии сполетяват бедната ни планета, попаднала под властта на разюзданото въображение на Мартин и компания. А както и преди, начело със самия Зелазни, компанията наистина е звездна! Във всеки един от разказите си личи, че авторите са се забавлявали истински и всячески се стараят да забавляват и читателите – без претенция, но с много свежест, динамика и стил. За роните читатели дори има един специален сай фай бонус, който кара историята с дупката в Царичина да бледнее, но тихо, да не издаваме черешката на тортата.

Историите на моменти просто си плачат за екранизация, или поне за комикс. Така бих се радвал ако сборниците вървяха поне с пълп илюстрации от известни художници или тук-там по няколко панела от някои комикс светила, но… Ще трябва да се задоволим със загатнатата епичност от готината корица на Живко Петров.

Нямам идея как поредицата успява да държи ниво, след като томовете й на запад са вече буквално десетки, но тъй като у нас все още сме в самото начало… Можем да дивеем от кеф с трети том – „Диви жокери”.

Още за книгата: https://ciela.bg/knigi/hudozhestvena-literatura/fantastika-fentazi-i-horar/asa-v-nebeto-kniga-2/

Ревю в Книголандия: http://knigolandia.info/book-review/asa-v-nebeto/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s