„Не се плаши, а се приготви!”

Лесно е да се каже, но не е толкова лесно да се придържаме към този съвет, особено след като през последната година „вирус” май се превърна в една от най-често използваните, стряскащи и будещи паника думи на света. Заобиколени сме от тревожни новини за пандемичната обстановка, в която живеем и отглеждаме децата си. Но как да обясним на най-малките всичко, което се случва? Малко професионална помощ и специалисти в областта никога не е излишна, още повече когато идва под формата на забавна илюстрована детска книга. Ето, че „Вирусите” са готови да ни се представят сами и всичко бива поднесено нагледно и с въображение в новото издание на „Робертино”, създадено от италианския екип Валерия Бартини, Матео Кривелини (автори на текста) и Виктор Медина (художник на илюстрациите).

Аз съм Оли — упорито вирусче с корона… Може да научите толкова много за вирусите като мен! Ще ви разкажа откъде идваме, как функционираме и се разпространяваме и дори как може да ни контролирате и да ни победите. Да, правилно разбрахте — за мое голямо съжаление, науката дава възможност на вас, хората, да промените света!

„Здравей!” – гласи текстът в комиксовото „балонче” на първата страница. Но кой говори? Някой невидим? Или пък прекалено мъничък за да бъде забелязан с просто око?

„Здравей. Тук съм!” – упорства незнайният персонаж.

„Не ме ли виждаш?” – първите три страници са минали неусетно, дори за секунди, но оригиналната встъпителна част и интригуващото представяне на темата вече са грабнали любопитството и вниманието на малките читатели.

А по-нататък всичко върви по същия начин, но с помощта на въображаем микроскоп вече можем да видим упорития вирус Оли и да проследим неговата поява, развитие, начините, по които и ни застрашава, но и методите, с които можем да се предпазим от него. Екипът зад книгата е свършил страхотна работа, сътворявайки образователно четиво за деца в предучилищна възраст, което спокойно може да бъде част не само към домашната библиотека и да бъде четено от мама и татко преди лягане, но определено би било добре дошло и на рафта с книжки в детската градина.

Споменавайки екипа, имената Валерия Бартини, Матео Кривелини и Виктор Медина може и да не ви говорят нищо, но по биографичните справки, поместени в края на изданието си личи, че не са случайни хора. Първите двама представители на триото специализират в различни области, сред които са културната дидактика и планиране, неформалното преподаване, когнитивните науки, а работата на награждавания млад илюстратор говори сама за себе си.

Италия бе първата европейска страна, която бе сериозно и жестоко засегната от Covid-19, тъй че съвсем не е чудно, че една от първите и най-адекватни детски книги по темата идва именно от там. Книгата идва със специално посвещение, което със сигурност ще направи впечатление на възрастните:

„Посветено на Карло Урбани, Ли Уеенлианг и всички лекари, които вече ни гледат от небето, за положените от тях грижи за хората по време на епидемията.”

Още за книгата: https://robertino.bg/product/virusite

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s