Скандинавска тайнственост и приказно очарование, прелестни илюстрации и магически приключения ви очакват в „Северно сияние: Пътуване до Долината на йотуните” – авторски комикс на норвежката художничка Малин Фалк. Първият том от новата поредица графични романи на изд. „Егмонт България” е майсторски разказана картинна история за читатели от всички възрасти. Без значение дали сте дългогодишни почитатели на деветото изкуство, обичате младежко фентъзи, влюбени сте във филмите на Дисни или пък сте любопитни да видите една различна и свежа трактовка на класически мотиви в духа на „Питър Пан”, Малин Фалк ще ви пренесе в своя завладяващ нов свят, от който няма да искате да си тръгнете.

Една нощ Соня среща момче, което ѝ изглежда странно познато, въпреки че със сигурност никога не са се виждали. И няма как – той идва от магическо измерение и кани Соня да го последва там. Те тръгват към Северното сияние и пристигат в Норвегия, която няма нищо общо със сегашната. Там живеят гноми, тролове, викинги и говорещи животни. Соня е очарована от новите си приятели и заобикалящата я среда, но скоро разбира, че не всичко е такова каквото изглежда и има опасност, която застрашава всички. Първа книга от нова поредица графични романи за деца, която впечатлява с красотата си.

От много време насам исках да чета нещо подобно на български език! „Северно сияние: Пътуване до Долината на йотуните” е комикс, който е подходящ и за деца, и за юноши, и за възрастни читатели, идеален и за семейно четене, и за колекцията на заклет фен. Далеч от супергеройския жанр, със свой собствен свят, свеж и оригинален, но с реверанс към толкова много обичани произведения. При това е толкова красиво нарисуван, а действието в панелите е тъй плавно и кинематографично, че историята наистина оживява и е буквално готова за филмиране. Действието е поднесено с внимание към детайлите, с идеално темпо и всеки панел гради атмосфера и движи сюжета напред. Ако харесвате визията на „Братът на мечката”, „Замръзналото кралство”, „Балто” и „A Quest for the Heart” („Röllin sydän”, гледал ли го е някой в България?), то рисунките на поредицата „Северно сияние” ще са точно по ваш вкус! Изразителни, с чудесен дизайн и стилизация.

По случайност, Соня, главната героиня в историята, е младо момиче със свободен дух, което в началото преминава през своето първо причастие, а точно това събитие предстои скоро и на голямата ми дъщеря, тъй че комиксът на Малин Фалк не би могъл да дойде у дома в по-подходящ момент и бе приет особено радушно. Подобно на Уенди от „Питър Пан”, Соня е посетена от момче от друг свят, нещо като главатар на банда от верни приятели и пакостници, в свят, в който хората не са добре дошли. Из горите бродят кръвожадни троли, а вместо Капитан Хук, пирати и  крокодил имаме дракар и  викингски предводител, чиято заменена от кука ръка е била хапната от подобен на дракон воден дух.

„Северно сияние” е впечатляващо постижение за самостоятелен творец. Размахът и качеството на илюстрациите са вдъхновяващи, а фактът, че „Пътуване до Долината на йотуните” е само началото говори още повече за таланта, амбицията и дисциплината, с които действа Малин Фалк. Още от този уводен том веднага ми става ясно, че една от поредиците, които просто няма начин да не прочета докрай!

Още за изданието: https://egmontbulgaria.com/severno-sijanie-1093/1-patuvane-do-dolinata-na-yotunite-grafichen-roman-p3811

Малин Фалк е норвежка художничка на комикси и илюстраторка. Родена е през 1993 г. в Тронхайм, старинен град на брега на Норвежко море. Завършва колеж в Сан Франциско, САЩ със специалност „Концептуално изкуство“. По-късно започва работа в една от най големите гейминг компании в Щатите. Когато норвежкото издателство „Егмонт“ се свързва с нея по повод неин комикс, който открива в Интернет, Малин решава да напусне компанията и да се върне в Норвегия. През 2018 г. Малин Фалк дебютира с първата си книга „Северно сияние: Пътуване до Долината на йотуните“. Главната герония в комикса е Соня, която живее в Рьорос, част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Соня среща момчето Еспен и заедно пътуват до паралелен свят, обитаван от тролове, викинги, говорещи животни. Първата книга от поредицата „Северно сияние“ през 2018 г. печели норвежката награда за детска литература ARK, както премията Pondus, която се присъжда за достижения в областта на комикса.

1 thoughts on “„Северно сияние: Пътуване до Долината на йотуните” от Малин Фалк

Вашият коментар