„10 тайни за числата знайни” на изд. „Робертино” събира на едно място римите на детския писател Раймондо („Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче”) и илюстрациите на художничката Мая Бочева („Пътешествието на Уики”, поредицата „Туй-Онуй” и много други!). По шарен и забавен начин, страница след страница симпатичната квадратна книжка с луксозни твърди корици запознава малчуганите с цифрите от 1 до 9 и… нулата, разбира се.

Тази книга е за тайнствените тайни на числата. За големите може би тези тайни са малки, защото възрастните си мислят, че всичко знаят… Но за децата няма малки тайни. Те откриват света всеки миг, навсякъде. Децата съзират огромната Вселена дори в една мъничка играчка. Усмихнато и магично, пътешествието из “Десет тайни за числата знайни” ни води дълбоко във вълшебния свят на числата – от единицата, двойката… та чак до нулата. А децата, като истински откриватели – естествени, неподправени, неповторими – ще откриват в тази симпатична книга със страхотни илюстрации своите нови тайни. И ние, възрастните, може би ще чуем от нашите деца учуденото и щастливо “Еврика!”. И то не само веднъж. И ще си спомним какво е усещането от детството, когато всяка тайна е… голяма.

Като доста други неща, математиката не е нито суха, нито скучна, стига да бъде поднесена с въображение, творчество и чувство за хумор. И ето, че арабските цифри не са просто символи, които детето да наизусти. Те са ярки персонажи. Герои, с които можем да се запознаем и които можем да опознаем.

А какви ли са тайните на числата, за които загатва заглавието? Е, това децата  ще открият сами, но част от куплетите като нищо може да се понравят и на техните родители. Хрумвало ли ви е някога например, че единицата може би е горда и леко арогантна, вирнала нос, защото по право е винаги първа? И каква ирония само, именно първите са най-големите защитници на реда, тъй като никак не им се иска да се простят с позицията си и да останат по-назад. Двойката пък се двоуми да се радва с второто място, което никак не е лошо, но все пак… не е първо. И т.н., и т.н., та чак до често пренебрегваната нула. Тя пък, макар и сама по себе си да отбелязва липсата, има ключово значение за числата, тъй че съвсем не се чувства ненужна и невзрачна.

Раймондо открива закачливи алюзии в същността на цифрите, които хем забавляват, хем ги правят по-лесни за научаване и опознаване, а илюстрациите на Мая Бочева пък подсилват още повече този ефект с форма и цвят.

Още за книгата: https://robertino.bg/product/deset-tayni-za-chislata-znayni

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/news/knigata-10-taini-za-chislata-znaini-v288834-291140news.html

Ревю на „Книжен Петър”: https://bnt.bg/news/knigata-10-taini-za-chislata-znaini-v288834-291140news.html

Публикации:
https://kultura.bg/web/поема-за-числата/?fbclid=IwAR3rrURbuyIKdhyyHCL-eNz11Wf2-iJMaCjf4yVGs1m00voWd9cOA3jQUYU

Писателят Раймондо Варсано е автор на книгите – сборник с разкази „Натам, нанякъде…“, детската книга “Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче” (ИК “Колибри” – 2019 г.), “Десет тайни за числата знайни” (Издателство “Робертино”), концептуалната книга “Context”. Награждаван е от Съюза на българските писатели. Превеждан е на английски, руски, френски и чешки език. “Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче” е високо оценена и получава грант от Столична община – Програма “Култура” и от Министерство на културата – програма “Помощ за книгата”. През 2020 Раймондо Варсано е номиниран за книгата “Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче” в най-престижния български литературен конкурс “Христо Г. Данов” в категорията “автор на издание за деца”. Проектите на писателя Раймондо Варсано надскачат литературните граници. През 2019 г.   Столична община представи на Моста на влюбените проекта му “Истории в контекст” в творчески тандем с фотографа Маргарита Русева. 56 човешки разказа и  56 арт фотографии провокират публиката към размисъл върху палитра от теми, които животът или нашият “контекст” поднася. Необикновените истории и фотографиите към тях докосват съкровени струни и отправят мъдри послания, които са извън категориите време и пространство. Проектът получава широк медиен отзвук. През август 2020 г.,в  градинката  на “Кристал” бе представена фотографската изложба “Утрешни спомени”, отново в творчески тандем с фотографа Маргарита Русева.  Чрез серия интимни портрети, авторите изследват темата за Covid-19, изолацията и личните изживявания под надслов “Красотата прави живота вълшебен и смъртта винаги далечна…” Проектът „Утрешни спомени“ бе отличен на един от най-престижните фотографски конкурси в света – International Photography Awards, между 13 000 участия от над 120 страни.

Художничката Мая Бочева е завършила  Анимационна режисура в НБУ. Тя има дългогодишна практика в създаването на анимации за всякакви видове клипове за реклами, както и образователни филми. Създател е на няколко игри. Илюстрирала е десетки книги за големи български издателства – „ПАН”, „Софтпрес”, „Дамян Яков”, „Жанет 45”, „Фют”. Сред илюстрираните от Мая Бочева книги са класическите приказки на Шарл Перо, Братя Грим, Шехерезада, небезизвестните „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ на Ено Рауд, както и редица съвременни повести и романи за деца от български автори – „Кухненски слон“, „Дракончето в мен“, „Шишарко” и още ред други. Създава комикса “Пътешествието на Уики”, появил се за първи път на страниците на списание “Дъга” (2003 г.), а по-късно и като самостоятелна детска книга-комикс. През 2010 г. създава собствена мултимедийна поредица („Туй-Онуй“) от интерактивни приказки с образователни елементи, които излизат на книги и на мобилни апликации. Сред книгите от тази поредица са – „Кой светна луната?“, „Как се казва тази книга?“ и „Кой пази овцете?“. Мая Бочева е сценарист и илюстратор на тези книги. Мултимедийният проект  „Туй-Онуй“ има 4 международни награди и една голяма национална награда за най-добър илюстратор: „Константин Константинов“ за книгата: „Колко е часът?“ Наръчник за Времето. Две от наградите са на международния конкурс WSA, който се организира с подкрепата на ООН – за мобилна апликация за „Кой светна луната?“ Мая Бочева е участвала в множество изложби и има редица отличия, както като илюстратор, така и като аниматор.

Десет тайни за числата знайни” е проект, замислен като образователна детска книга с цветни илюстрации. “Десет тайни за числата знайни” е детска поема, която ни въвежда в приказния свят на числата. С фино чувство за хумор авторът придава характер на всяко число. Пъстрите образи неизменно ангажират детското внимание и интегрират знанието по забавен, но и запомнящ се начин. Поетичният свят на числата оживява благодарение на живописните илюстрации на художничката Мая Бочева. Въздействащи и красиви, те са едно вдъхновено допълнение към текста на книгата.

Шрифтът на поемата е целенасочено избран да улеснява читатели с лека до средна степен на дислексия. Проектът е ориентиран към деца и основната му цел е насърчаване на четенето и преодоляване на трудностите свързани с дислексия у подрастващите.  Текстът на книгата е отпечатан вече на Брайлово писмо и се намира в читалище “Луи Брайл” на разположение на хората със зрителни увреждания. Създадена е електронна и аудио версия на книгата също на разположение на хората със зрителни увреждания.

Част от тиража на изданието включва в края на книгата образователни игри и задачи за най-малките, съгласувани с Марина Ангелова – клиничен психолог, психотерапевт към Асоциация Анимус и Българска асоциация по психотерапия. Тези книги са предназначени за подарък на социални центрове, домове за деца в неравностойно положение и детски градини.

Книгата “Десет тайни за числата знайни” получи подкрепата на Столична община, Програма “Култура” и на Министерство на културата, Програма “Помощ за книгата”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s