Приятели и почитатели на Моргиан Врана, чакането приключи! Третата част на поредицата „Невърмур” на Джесика Таунсенд е вече тук и не ще и дума – предстои ни фентъзи приключение за всички възрасти, чийто сюжет… на места странно напомня на собствената ни пандемична реалност. „Невърмур 3: Чудночума” (изд. „Бард”) ще изправи младата героиня и присъединилите се към нея безстрашни читатели пред нови изпитания. Болестта се разпространява из Невърмур като горски пожар, засегнатите губят разсъдъка си и озверяват, а здравите са сковани от страх и параноя. Времето изтича. Нужно е лекарство! Ще успее ли Моргиан да надделее и този път?

Мориган се бори с ново зло, когато необикновена и страшна болест обхваща Невърмур. Мориган Врана и нейните приятели са преживели първата си година като горди ученици на Чудното общество, помогнали са за премахването на престъпния Страшен пазар и са доказали верността си към Набор 919. Сега Мориган се изправя срещу ново вълнуващо предизвикателство: да овладее загадъчните Отвратителни изкуства и да установи контрол над силата, която заплашва да я погълне. Но Невърмур е обхванат от необикновена и страшна болест, която превръща заразените чудживотни в безмозъчни, свирепи зверове, тръгнали на лов. Докато жертвите на Чудночумата се множат, плъзва паника. Виждайки обичния си град в плен на страха, Мориган бързо осъзнава, че от нея зависи да намери лекарство за Чудночумата, дори ако това я изложи – нея и всички в Невърмур – на по-голяма опасност, отколкото си е представяла.

Трудно е да не се влюбиш в поредицата „Невърмур”. Джесика Таунсенд е създала един пищен, сочен, пълен с потенциал свят на въображение и вълшебства и всяко завръщане в него е добре дошло. Третият том, „Чудночума” с нищо не пада по-долу от своите предшественици и няма да разочарова феновете.

Специално проверих кога е излязла книгата в оригинал, и по някакво странно стечение на обстоятелствата се оказа, че това се е случило точно преди година, на 4 февруари 2020, т.е. точно преди вирусът да връхлети и нашите географски ширини и да заживеем в странно и несигурно време на изолация, карантина и маски. Допускам, че и сюжетът, който Джесика Таунсенд е избрала да разкаже тук също по случайност се доближава така зловещо до реалността, но в крайна сметка, поне що се отнася до прочита и изживяването от книгата – нещата са се наредили чудесно. След като сме прекарали тъй дълго скрити зад маски и следящи тревожни статистики, наслушали сме се на спекулации и сме видели до какво води ниската информираност и паниката, историята на „Невърмур 3: Чудночума” ни се струва още по-актуална, грабваща, истинска и близка.

Действието бързо набира скорост и ето, че препускаме по страниците, преследвани от подивели чудживотни. Джесика Таунсенд е съчетала оригинални идеи и е съчетала по свеж начин някои класически елементи от различни жанрове, тъй че новото приключение на моменти напомня на бягство и борба за оцеляване а-ла зомби хорър, от време на време избива на катастрофичен трилър… Но нито за момент не престава да бъде книга за всички възрасти, която да накара детето във всеки от нас да подскача от вълнение. Екшънът и интригите са съчетани с подобаващи дози хумор, а химията между персонажите е както винаги върховна. Изпипано четиво във всяко отношение, към което няма как да останете безразлични, освен ако не сте окончателно и безнадеждно изгубили способността си да фантазирате и да се забавлявате.

„Невърмур 3: Чудночума” е истинско удоволствие, което доставя радост по толкова много начини. Сега остава да преборим не само фентъзи пандемията, но и истинската такава и няма да има какво повече да си пожелаем… освен „Невърмур 4” да дойде час по-скоро!

Още за книгата: https://www.bard.bg/book/?id=2577

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s