Ако имате слабост към младежко фентъзи и стиймпънк приключения, не пропускайте това заглавие! „Брайтсторм: Приключение с небесен кораб” (изд. „Orange Books”) е една от ония книги, които просто са писани сякаш специално за мен. Любими тропи и неостаряващи теми, съчетани със свежи, дръзки герои, емоционално стакато, прекрасен хумор, щипка мистерия и динамично развитие. Плюс НЕБЕСЕН КОРЕБ, да му се не види! Може ли човек да иска нещо повече? Вашти Харди пише с въображение, талант и сърце и резултатът е завладяваща история за мечтатели от всички възрасти.

Ретрофутуризъм и мазутни двигатели, кораби порят облаците в полет към нови открития отвъд хоризонта. Изобретатели и откриватели тласкат цивилизацията към една нова ера, но и магията не е готова да отстъпи. В този прелестен свят се запознаваме с Артър и Моди, близнаците Брайтсторм, брат и сестра, решени твърдо да разкрият обстоятелствата около загадъчната смърт на своя баща и да изчистят петното от семейното име. Бележитият изследовател Брайтсторм старши си е бил поставил за цел да достигне до най-южната точка на света, но експедицията завършва фатално, а самият той е обвинен в непочтеност и кражба. Артър и Моди са уверени, че баща им никога не би се забъркал в афера с кражба на корабно гориво. Но за да проведат свое собствено разследване близнаците ще трябва да изминат дълъг път. Единственият начин да се доберат до далечния юг е на борда на крилат кораб. Двамата се озовават на борда на „Аврора”, но дали ще съумеят да се докажат и да станат пълноправна част от екипажа или ще бъдат изоставени на произвола на съдбата като безполезни корабни плъхове? Ще съумеят ли да разкрият истината за случилото се с баща им, или тяхното първо голямо пътешествие ще се окаже и последно?

„Брайтсторм: Приключение с небесен кораб” успява безпогрешно да уцели всички елементи, които ме привличат в съвременните middle grade романи. Като се започне от грабващото заглавие и красивата корица, мине се през опияняващата атмосфера и бързото темпо на наратива и се стигне до посланията за приятелство, лоялност и отстояване на принципи, дори в лицето на големи опасности и дори потенциално смъртоносни обстоятелства.

Като поставяме нещата така, човек би си помислил, че „Брайтсторм” е едно идеално изчислено четиво, следващо формулата за хитово фентъзи четиво, но въпреки всичко казано до тук Вашти Харди е съумяла да изгради романа по такъв начин, че той да носи усещане за спонтанност и вдъхновение. Няма съмнение, че като една отлично реализирана, професионално изпипана книга и при „Брайтсторм” сигурно е имало доста шлифоване, полиране и редакторска работа, но… Всяка една стъпка от приключението се чете с жажда, не като добре изпълнен шаблон, а като наелектризиращо книжно преживяване, което те пренася далеч, на място от което не искаш да си тръгваш! Искам още книги на Вашти Харди, и ги искам СЕГА!

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/braytstorm-priklyuchenie-s-nebesen-korab.html

One thought on “„Брайтсторм: Приключение с небесен кораб” от Вашти Харди

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s