Димитър Петров се включва в Новата вълна на българските книги-игри с едно масивно и епично попълнение на историческа тематика. С близо 450 страници и цели 600 епизода, „Тервел: Роденият да побеждава” (изд. „Българска история”) е амбициозно книжно начинание, съчетало множество исторически факти, щипка-две художествена измислица и възможността да поемем ролята на знаменития владетел и да подложим на изпитание собствените си лидерски умения. Равни дози приключение и интерактивен урок по история, „Тервел: Роденият да побеждава” е интересно игрово четиво за подрастващи и възрастни читатели.

С настоящата книга-игра читателят ще се потопи в отминала епоха, изпълнена с предизвикателства и опасности, но и с героизъм и велики дела. Едновременно с това ще се забавлява, влизайки в обувките на един от най-значимите български владетели. 701 година. Аспарух – владетелят, дарил българите с новия им дом край река Дунав, е в заника на своя живот. Да се опази неговото наследство, е бреме, което вече лежи върху плещите на сина му. Ще се справи ли Тервел с изпитанията, които го очакват? Стари вражди и неочаквани обрати ще изпитат мъдростта и издръжливостта на новия владетел, а от решенията ти ще зависи дали България ще устои на натиска на хазари, ромеи и авари, или краят на рода Дуло ще настъпи със смъртта на великия ти предшественик. Води сражения със съседите си в прослава на българското оръжие или използвай силата на дипломацията , за да си подсигуриш тяхната лоялност. Гради основите на държавността и разширявай граници. Подготви армията си за бран срещу могъщ противник, воден от древно пророчество. Съдбата на България – и може би дори на цяла Европа – ще бъде в твоите ръце!

Като оставим настрана сборните издания и поредиците, струва ми се, че „Тервел: Роденият да побеждава” е най-продължителната и „дебела” книга-игра, която съм държал в ръцете си. Започваме със задължителните няколко думи от автора, от които ни става ясно, че Димитър Петров е подходил към предизвикателството с подобаващото чувство за отговорност, получавайки помощ не само от редица академични специалисти по история, но и от някои от познатите имена на Новата вълна на българските книги-игри, които са ударили рамо с изглаждането на механиката и игровия елемент.

След запознаването с правилата и въвеждането в историческия контекст, вие поемате ролята на кан Тервел. Книгата е написана от първо лице и това изгражда известна дистанция между играещия читател и ролята, в която се очаква той да се вживее, но в случая става дума за историческа личност, а не за незнаен приключенец, чийто образ да изградите във въображението си, така че това решение, поне според мен, идва на място.

Играта е разделена на четири части, всяка от които се върти около определен етап от живота на Тервел, дадено ключово събитие или важна битка. Всяка една от частите внася и леки нововъведения в правилата и начина на игра, тъй че нещата не остават еднотипни, въпреки големия обем на книгата. Един от факторите, за които трябва да внимавате са отношенията ви с различните фракции. Престижът ви сред вашите поданици и съюзници може да се окаже ключов в даден момент.

Доста епизоди на „Тервел” са значително по-дълги от средностатистическите за книгите-игри. Макар, че има адски много писане по дневника, събиране на точки и какви ли не още фактори, които трябва да държите под око, все пак Димитър Петров е наблегнал главно върху литературата и вземането на решения, което е нещо, което винаги ми е харесвало в книгите-игри. Някои от любимите ми заглавия нямат никакви, или почти никакви правила, освен обичайното „Ако избереш да направиш това, прочети 22, в противен случай, прочети 33 за да разбереш какво ще се случи ако направиш онова”.

Стилът е предимно ненатоварващ, но в името на грабването на вниманието на по-младата аудитория, която няма сантимент към книгите-игри и не си спомня с носталгия манията от 90-те години, би било добре някои от по-дългите епизоди да се накъсат и да зачестят изборите. Самите избори пък не винаги дават достатъчно вариации, което прави „Тервел: Роденият да побеждава” сравнително праволинейна откъм сюжет, но все пак, става дума за исторически събития и авторът явно се е въздържал от прекалени волности.

Изключително приятно впечатление прави вниманието към фактите, и то не просто дати, конфликти, движение по картата и т.н., а дори и някои привидно дребни детайли от бита и културата, които са ни известни за тази далечна епоха. В края на книгата има поместен и терминологичен речник, който определено ще ви е от полза по време на приключението.

Останах някак разочарован от пълната липса на илюстрации. Свикнал съм да виждам по страниците на книгите-игри от старата вълна черно-белите графики на Ивайло Иванчев, Евгений Йорданов, Никифор Русков и др. Някои издания от новата вълна също могат да се похвалят със добро художествено оформление и нелоши рисунки. А илюстративният материал на „Тервел: Роденият да побеждава” се свежда до корицата на Мартин Стаматов, дневника и картата. Веднага се сещам за историческите комикси, нарисувани от художника Веселин Чакъров и си представям колко по-увлекателна (и привлекателна!) би била книгата, ако включваше няколко негови работи. Да не говорим пък, че рисунките биха допълнили и образователната стойност на книгата.

Като цяло, от „Тервел: Роденият да побеждава” има още какво да се желае, но все пак – нищо, което да не може да се изглади с малко повече опит, или вложени средства. (Добронамерени забележки за евентуални бъдещи книги-игри от потенциална историческа поредица!) И нищо, което да ви развали удоволствието от тази близка среща с кан Тервел. В тази книга-игра е бил вложен доста труд, а крайният резултат е достоен за уважение.

Още за книгата: https://bulgarianhistory.shop/product/tervel-rodeniyat-da-pobezhdava-kniga-igra-/4/283

Откъс: https://api.bulgarianhistory.shop/uploads/pdf/1593958469206_knigaigratervelfinal01-pages-3-5-7-9-11-13-40compressed.pdf

Ревю на РС Мания: http://pcmania.bg/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BB.-%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0/?go=games&p=detail&articleId=9284

Интервю с автора на Хипогриф: https://hippogriff.eu/%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BB-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%B4/

Още отзиви: https://www.goodreads.com/book/show/54593224

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s