След остроумните, забавни и дори леко философски детски книжки „Лошата семка” и „Доброто яйце”, от издателство „Таралеж” ни зарадваха с трета поредна илюстрована история на креативното дуо Джори Джон и Пийт Осуалд. Новото попълнение в серията е „Якото бобче” – истински урок по приятелство и добро самочувствие, който демонстрира, че да си як и готин съвсем не е само въпрос на слънчеви очила!

Ето ги яките бобчета.

Как само се движат.

Колко са наперени.

Тоооолкова са яяяяки.

А ето ме и мен. Самотното бобче….

Подобно на предишните книжки на Джори Джон и Пийт Осуалд, и тази също е закачлива заигравка с английски израз, свързан по някакъв начин с нещо за хапване. „Cool beans!” се използва като възклицание за нещо готино и яко, тъй че адаптацията на български език е възможно най-близко до хумора на оригинала.

Яките бобчета са популярната тайфа. Всички им се възхищават и ги харесват. Преди Смотаното бобче е било едно от тях, но… времената се променят. Сега той се чувства изолиран и самотен, по една или друга причина на него май му липсват и стил, и специални умения, и изобщо… всичко, което би могло да те направи готин. Дори слънчевите очила са му въз големички. Опитът за промяна на прическата също не дава желания резултат. Нашето бобче е кутсузлия…

И тогава най-неочаквано се случва нещо, което коренно променя нещата. В момент на нужда готините бобчета се притичват на помощ на своя отколешен приятел. Подават му ръка, без да чакат благодарност или признателност. Просто така. Защото да помагаш е яко! По-яко, отколкото да си най-добрия в това или онова, по-яко, отколкото да имаш слънчеви очила и наперена походка.

Със слънчеви и изразителни илюстрации, позитивно послание и бърз за четене текст, „Якото бобче” продължава добрата традиция на своите предшественици „Лошата семка” и „Доброто яйце”. В книжката дори има вмъкнат и хумор за родители – по-наблюдателните ще забележат смешни подробности като очилата  Ray Bean и романа „Великият Гетсбоб”.

Още за книгата: https://www.vakon.bg/yakoto-bobche

2 thoughts on “„Якото бобче” от Джори Джон и Пийт Осуалд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s