Без значение дали сте фенове на Сандерсън или пък на хитовата RPG поредица Infinity Blade, вероятно вече да сте прочели романа „Пробуждане”, с който ни зарадваха от „Студио Арт Лайн” в края на миналата година. Ако пък сте фенове и на Сандерсън, и на Infinity Blade, то заменяме „вероятно” с „напълно сигурно” и… се хвърляме в продължението с главата напред. Следва „Изкупление”.

Много месеци са минали, откакто Сирис и Бога Крал, непримирими врагове, са били предадени заедно и оставени да гният в тъмницата на Арката на сълзите. Истинският им враг – Тъкача на тайни, създател на Меча на Вечността – сега управлява. Когато най-сетне се освобождава, Сирис трябва да разплете заговори, които на пръв поглед нямат никакъв смисъл, да поведе бунт без посока и да се бие с цялото си сърце. Разкритите тайни го връщат назад във времето, към произхода на Безсмъртните и истинската същност на света, в който магия и технологии са неделими и дори животът и смъртта не са такива, каквито изглеждат.

Ясно е, че обикновено ролята на подобни романи е чисто и просто да бъдат съпътстващ комерсиален продукт, насочен единствено и само към феновете на определен франчайз. Логото продава, все пак. А само най-запалените маниаци имат високи критерии за качество и не се задоволяват с посредствени истории, гарнирани с известно количество фенсървис. Когато обаче ангажираш за подобно начинание автор от калибъра на Брандън Сандерсън, повече от ясно е, че не говорим за средностатистическия спиноф. „Пробуждане” го доказа.

„Изкупление” обаче, при все че е продължение, се оказва зверски вплетена в сюжета на игрите. До такава степен, че нищо неподозиращия casual читател, който не е играл Infinity Blade, се оказва захвърлен в дълбокото. Толкова дълбоко, че аха-аха да се удави. Ако и вие сте в тази категория – споко, без паника. Ако се окажете дезориентирани – в интернет има бързо и простичко решение на проблема ви. Ентусиасти с повечко свободно време са се погрижили в YouTube да има монтажи от геймплей и кът сцени, чрез които спокойно можете да изгледате игрите набързо като филм, да схванете цялата история и да не им посвещавате десетки часове от живота си в цъкане пред е крана на мобилното устройство.

След като сте преборили веднъж (по един или друг начин) скока във времето, „Изкупление” бързо ще погълне вниманието ви. Романът е под 200 страници и се чете на един дъх. Не смятам, че е най-доброто, което сме чели от Сандерсън, но  от друга страна… чели ли сте някога нещо лошо от него? Качеството е там!

Смесицата от сай фай и фентъзи е точно областта, в която авторът проявява особено майсторство и при все сравнително малкия обем, Брандън Сандерсън се е развихрил подобаващо, както той си знае, но може би една идея по-стегнато и по-сбито от обикновено. Смяната на полюсите и резките обрати също са сред запазените трикове на писателя, тъй че очаквайте от тях и тук. Трета книга няма, тъй че ако сте фенове на автора или пък и грите, наистина  ще е грехота да не изгълтате тази мини-поредица!

StarКнижар

Още за книгата: https://artline-store.net/product/612/infinity-blade-izkuplenie.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s