Приказките от време оно са хубаво нещо, но никой не може да отрече нуждата от нови, съвременни приказки, които едновременно да продължават традициите, но и да говорят на езика на днешните читатели и да засягат актуалните вълнения и проблеми. Дебютният роман на Ирена Първанова „Приказка за Долната земя” (изд. „Сиела”) е една именно такава приказка. Издателството, застанало зад проекти като „Кало Змея” и серията „Софийски магьосници” вече спечели толкова много нови почитатели на родното ърбън фентъзи с етно елементи. Беше само въпрос на време да се появи нова книжна изненада, която да ни грабне по подобен начин, но изненадата този път е двойна. Още от корицата ни посрещат прелестните илюстрации на Мира Мирославова и логото на „Студио Змей”, работещи по анимационния проект „Златната ябълка”.

Тринайсетгодишният Алекс мечтае да прекара дългоочакваната лятна ваканция на дивана, в компанията на пица и видеоигри. Вместо това родителите му решават да го изпратят на гости при баба му в най-затънтеното място на света – Вратня, където няма интернет, нито кабелна телевизия, нито дори обхват на телефона. Момчето се приготвя за едно безкрайно скучно лято, без да подозира, че усойните улички на селцето пазят древни тайни… Странни, омайни песни се носят от сумрачните гори, но кой ли ги пее? Какво шумоли под леглото на момчето нощем? Защо всички в селото отбягват въпросите му? Алекс ще се впусне в необикновено, вълшебно приключение, което ще промени живота му. Той ще срещне верни приятели, ще се сблъска с тъмни врагове и след безброй препятствия ще открие светлината, която блещука дори в най-дълбоката тъмнина. „Приказка за Долната земя“ е вдъхновяващият дебютен роман на Ирена Първанова, изпъстрен с прекрасните илюстрации на Мира Мирославова, а пленителният сюжет по превъзходен начин успява да разкаже една увлекателна история за порастването, която ще спечели сърцата както на малки, така и на пораснали читатели!

11111

Ако някога сте разлиствали „Принцесешки истории и други необикновени случки” на Катя Антонова, „Нявгабъде” и, „Включи нощта” на Рей Бредбъри или пък новите издания на поредицата „Приключенията на Лиско” от Борис Априлов, то сигурно ще се съгласите с мен. Когато Мира Мирославова илюстрира нещо, то неизбежно се превръща в магия. Наличието на нейните илюстрации би ме накарало да чета с интерес дори програмата за телевизията или промоциите на кварталния супермаркет. Ето защо интересът ми към „Приказка за Долната земя” беше нещо, което се подразбираше предварително. Нямаше нужда да зная нищо повече за книгата. Но присъствието на „Студио Змей” събуди още повече любопитство, тъй като от години току се шуми за амбициозната анимация „Златната ябълка”, превръща стария фолклор в динамична, съвременна визия, която да грабне въображението на иначе преситените и трудно впечатляващи се днешни деца.

c38fc3b0c3a8c3aac3a0c3a7c3aac3a0-c3a7c3a0-c384c3aec3abc3adc3a0c3b2c3a0-c3a7c3a5c3acc3bf_c3aac3aec3b0c3a8c3b6c3a0

Че илюстрациите ще са от истинска класа, в това не съм се и съмнявал. Стилът на Мира Мирославова е разпознаваем, интригуващ, идеално улавящ дух, атмосфера, конфликт и символизъм. Както цветната корица, така и черно-белите вътрешни илюстрации разказват история сами по себе си… Но нека все пак стигнем и до същинския разказвач тук – Ирена Първанова.

c38fc3b0c3a8c3aac3a0c3a7c3aac3a0-c3a7c3a0-c384c3aec3abc3adc3a0c3b2c3a0-c3a7c3a5c3acc3bf_2

„Приказка за Долната земя” е чудесно написана и балансирана книга. Сюжетът преплита прекрасно днешното ежедневие и приказното наследство на родния фолклор. Животът ни е толкова по-различен от този на дедите ни, че някои от приказките са станали напълно чужди, почти неразбираеми за днешните млади читатели. И все пак мотиви от устното народно творчество намират нов контекст, пренесени в съвремието. Защото и днес имаме най-малки братя, семейни тайни и свят отвъд хоризонта, който чака да бъде открит.

70378_650_

Ирена Първанова улавя и дребните детайли, които пренасят читателя директно на местата, на които сцените се развиват, и светогледа на героите. „Приказка за Долната земя” ще ви прати директно в летните ваканции от детството, когато сте били „заточени” при баба и дядо на село. Е, Алекс е по-различно поколение и не  копнее да яхне велосипеда към реката или да хукне по околните баири, но… Кой знае какви ли други не-виртуални приключения могат да му се случат, когато се озове извън обхват. Всичко това обаче е поднесено без назидателен тон, без опит за насаждане на собствената ни носталгия по „доброто старо време” върху днешните деца, които живеят по-различно. Ето защо „Приказка за Долната земя” ще грабне и „нашето”, и „вашето”, че дори и „тяхното” поколение. С вечните си теми, класическите си мотиви и тяхната свежата, нестандартна интерпретация.

Още за книгата: http://ciela.bg/books/book/prikazka-za-dolnata-zemia/3145

Представяне по БНР: https://www.bnr.bg/post/101279038/prikazka-za-dolnata-zema

Ревю в „Детски книги”: https://detskiknigi.com/prikazka-za-dolnata-zemja-vpechatlyavasht-debjut-balgarskite-folklorni-motivi/

Ревю в „Хрисиландия”: http://hrisilandia.com/2020/05/28/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F-%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0/

Ревю на Зинети: http://zineti.blogspot.com/2020/05/blog-post_22.html

 

4 thoughts on “„Приказка за Долната земя” от Ирена Първанова, с илюстрации от Мира Мирославова

Вашият коментар