Ето, че отново отбелязваме Международния ден на детската книга! 2 април започва с двойно ревю на две невероятно нежни и сърцестоплящи книги, които са част от своеобразна поредица на небезизвестната детска илюстраторка Алисън Браун. Освен стила на рисунките, „Ще те обичам ден и нощ” от Смрити Прасадам-Холс и „Винаги ще те обичам” от Марк Сперинг имат и още доста други допирни точки. Като за начало, и двете книжки са трогателни римувани обяснения в любов, подходящи за всички възрасти и за всякакви поводи. Обичта няма граници. И двете книжки имат сходен формат и структура, будят подобни емоции и предизвикват еднакво възхищение… Но у нас „Ще те обичам ден и нощ” и „Винаги ще те обичам” имат и още нещо общо – за адаптацията на стиховете на български език се е погрижил не кой да е, а поетесата Петя Александрова.

shte_te_obicham_nosht_i_den_hermes-9789542619482

Героите в илюстрациите на двете книжки са животни, но тяхната същност е съвсем абстрактна и символична и всеки, който питае топли чувства към близко същество ще може да разпознае себе си на страниците и да им придаде собствен контекст. „Ще те обичам ден и нощ” е обяснение в любов, в което се подчертава безусловната сила на това чувство. Обичта не е подвластна на променящите се обстоятелства, тя е константа, която ни дава опора и сигурност във всеки миг, добър или лош.

263312

„Винаги ще те обичам” пък е една идея по-невинна, тук създателите на книжката определено са акцентирали повечко върху връзката между дете и родител. Такова впечатление създава първо наличието на голяма и малка мишка, и второ, зададените съвсем по детски въпроси като „Любовта колко трае?”, „А в мрака, в нощта, заспива ли любовта?”, „А любовта расте ли? И до къде?”… Изключително подходяща книжка за всички малчугани, които все се стараят да ни покажат нагледно, че ни обичат „еееей толкова много”!

11

Колкото до родната адаптация на стиховете – от изд. „Хермес” знаят на кого да се доверят с подобна отговорна задача. Освен, че редовно радва децата с нови авторски рими, Петя Александрова има опит и с преводните такива. С това ще се съгласи всеки, който вече е чел нейните майсторски адаптации на „Приключения във фермата” и „Приключения в джунглата” от серията „Големи истории за малки любопитковци”, отново от изд. „Хермес”.

11

Винаги съм твърдял, че вместо луксозна поздравителна картичка е по-добре човек да подари специално подбрана книга. С повод или без повод, „Ще те обичам ден и нощ” и „Винаги ще те обичам” са прекрасен подарък за всеки скъп и мил на сърцето ви човек, без значение дали е дете или не. Разбира се, картинните римувани книги у нас по традиция се възприемат предимно като детски, но освен за прочит с вашите малчугани тези две книжки спокойно биха могли да зарадват всекиго със слънчевите си илюстрации и поетичните си послания. Без значение дали сте решили да изпратите валентинка, жест за специален случай или пък просто искате да предизвикате искрена усмивка и да напомните на някого, че го обичате.

11

А на изпроводяк, нека да напомним, че по случай 2 април, Международен ден на детската книга, от изд. „Хермес” пуснаха на намаление от цели 40% общо 150 детски книги, измежду които са и двете заглавия на Алисън Браун. (Безсрамна offtopic самореклама и product placement: между тях са и двете части на моето творение „Сбогом, дневнико!”.) Ще откриете намалените книги тук: https://hermesbooks.com/knigi/150-detski-knigi.html

Още за книжките:

https://hermesbooks.com/sche-te-obicham-den-i-nosch.html

https://hermesbooks.com/vinagi-sche-te-obicham.html

Още от Алисън Браун: https://www.aliscribble.com/

Ревю в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/ljubovta-kolko-trae/

Реклама

2 thoughts on “„Ще те обичам ден и нощ” от Смрити Прасадам-Холс и „Винаги ще те обичам” от Марк Сперинг, с илюстрации от Алисън Браун

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s