Муминската долина също е в извънредно положение! Дъждът се лее безспир, домовете на много от обитателите са под вода, а някъде там, сред вълните, една красива актриса очаква своя спасител! Колко романтично, нали? Ех, любов, любов… Най-великото чувство. Според стеченията на обстоятелствата обаче може да ти навлече и най-големите главоболия. И Муминтрол е на път да се убеди лично в това. Дойде ред да прочетем отново един от класическите комикси на любимата Туве Янсон – „Муминтрол се влюбва” (изд. „Жанет 45”).

mumintrol-se-vlyubva-31Туве Янсон има уникалната дарба да превръща дори бедствията в затрогващи, задружни преживявания. Нивото на водата се покачва, но нашите стари познайници Мумините далеч не се паникьосват. Дори напротив. Муминтрол чете любимите си романи, татко му се изживява като майстор и укрепя моста, а мама гощава премръзнали гости с топъл грог. Едва ли не, идилия! (При продължаващата в момента карантина, човек няма как да не направи аналогия с уводните страници на комикса, а Муминтрол и семейството ни дават доста позитивен пример за случая.) Само госпожица Снорк се чувства пренебрегната… Бедничката, дори и не подозира, че съвсем скоро тя ще има сериозен претендент за сърцето на своя любим!

mumintrol-se-vliubva-tuve-ianson-muminite-kude-tzena-600x600-1

Идеята за девойка в беда, нуждаеща се от герой допада на младия Муминтрол и ето, че той сяда на веслата и поема в търсене на звездата от една циркова трупа, чийто цирк е бил отнесен от потопа. Спасителят, разбира се, заслужава целувка. А спасената? Тя веднага е обявена за съблазнителка и жена-вамп! И… може би не съвсем неоснователно.

moom_love-04

Дори в своята ревност и завист, героите на Туве Янсон са невероятно очарователни. И няма как да е иначе, тъй като авторката на комикса приема своите създания такива, каквито са – с всичките им прекрасни страни и дребнички недостатъци. Да ти завърти главата някоя кокетна примадона, да изпаднеш внезапно от тъга в ярост, да си разкъсван между спокойствието на самотата и влечението по отсрещния пол, между безкомпромисната независимост и нуждата да споделиш живота си с друг… Ами, да. Май всичко това са си човещинки, нали така? А в „Муминтрол се влюбва” излиза, че те са напълно присъщи и на тролите.

moom_love-12

 

Да говориш простичко за сложните неща – ето в това Туве Янсон е ненадминат майстор! „Муминтрол се влюбва” е умилително и адски смешно изследване на човешките взаимоотношения и любовните трепети, при това достатъчно дълбоко, за да замисли и най-възрастните, и достатъчно леко, за да усмихне и най-младите.

Още за книгата тук: https://books.janet45.com/books/1191

Още ревюта за Мумините: https://knijnikrile.wordpress.com/tag/%D0%BC%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s