Очарователно детско фентъзи, финалист за наградата „Локус” и начало на многообещаваща трилогия, „Дракончето с шоколадово сърце” на Стефани Бърджес е новото предложение на изд. „Ибис”, което просто нямаше начин да подминем! Готови ли сте? Поемаме заедно на ароматна авантюра, история по-сладка от шоколад, която гарантирано ще сгрее сърцето ви.

Авантюрин е най-свирепият и смел дракон в планината. И тя е готова да го докаже на семейството си, като напусне сигурността на пещерата им и залови най-опасната плячка от всички – човек. Но когато мъжът, когото среща, я измамва да изпие вълшебен горещ шоколад, Авантюрин се превръща в дребно момиче, с малки тъпи зъби, никакъв огън и без нито един драконски нокът. Тя все още се чувства най-свирепото създание по тези ширини, но сега е открила и своето истинско призвание: да овладее изкуството да приготвя шоколад! Всичко, което трябва да направи, е да си осигури място като чирак (каквото и да е това) в шоколадова къща (което звучи възхитително вкусно) и тя ще успее да се справи с новото предизвикателство за нула време…

11.JPG

Как да устоиш на книга, която ти предлага две от най-любимите ти неща на света – дракони и шоколад? Не можеш! А и не искаш. И не трябва. „Дракончето с шоколадово сърце” трябва да се чете, особено пък от децата, и всички онези, които вече може би не приличат външно на деца, но пък пазят детското в себе си. По същия начин, по който Авантюрин пази драконската си сила дори под формата на малко човешко момиченце.

a02c7be7afd7568611973a739acede98

Главната героиня е уникално създание! Едно невинно, симпатично, изпълнено с любопитство и ентусиазъм момиченце, което… до скоро е било див, огнедишащ дракон! И дори в момента от ноздрите му да не излизат дим и пламъци, като характер Авантюрин пак си остава огън и жупел, и повече от решена да докаже себе си и да натрие носовете на всички мърморковци и скептици. А освен с тях, тя ще трябва да се разправи и с далеч по-сериозни предизвикателства.

Може би заради многото шоколад, може би заради прекрасната приказна атмосфера и колоритните герои, но „Дракончето с шоколадово сърце” ми напомни на „Подвижният замък на Хоул” на Даяна Уейн Джоунс и сцените със Софи и сладкарницата.

the-dragon-with-a-chocolate-heart-1

Стефани Бърджес засяга теми, които вълнуват всички подрастващи читатели, а и не само тях. От сблъсъците с родителското неодобрение, конфликтът между какво се очаква от нас и на къде ни тегли сърцето, било то шоколадово или не, до намирането на истинското си аз, на страстта към нещо, което те прави истински щастлив. Авантюрин открива своята страст към шоколада, посвещава й се и започва упорито да се учи, да експериментира смело и да се самоусъвършенства, превръщайки се не само в завидно добър шоколадиер, но и в прекрасен модел за подражание на детската аудитория.

„Дракончето с шоколадово сърце” е роман, изпълнен с позитивни, съвременни послания, предадени по ненатрапчив и красив начин. Това е книга, в която малките момичета могат да крият в себе си решителността и дивата сила на дракона, а драконите могат да изоставят своята наследствена кръвожадност в името на истинското си призвание и любов.

Още за книгата: https://ibis.bg/drakoncheto-s-shokoladovo-sartze-1.html

dragon-chocolate-heart-2

2 thoughts on “„Дракончето с шоколадово сърце” от Стефани Бърджес

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s