„Голямото бягство на дядо” (изд. „Дуо Дизайн”) на Дейдив Уолямс е една окриляваща история, при това във всеки един смисъл на думата! Тук се разказва не просто за приключения, които могат да се случат единствено на дядо и внуче, но и за сгряващите душата взаимоотношения между тях. Книгата ни напомня, че понякога има нещо много общо в мирогледа на онези, които тепърва ще намерят мястото си в света, и онези, другите, за които вече в него май няма място.

По времето на Втората световна война дядо е бил въздушен ас. В наши дни обаче, е заключен зад стените на дома за стари хора Здрачните кули, управляван от съмнителната г-ца Свин. За Джак и дядо му единственият изход е бягството. Те дори не подозират, че злата управителка вече ги следва по петите…

Да започнем с това, че Дейвид Уолямс е голям образ, с непослушно и разюздано въображение, от което на определен тип родители може да им се поизправят косите. Историите му са изпълнени с млади герои на ръба и ужасни възрастни, окарикатурени до гротеска, но ако трябва да сме честни – именно по този начин възприемат света около себе си много от подрастващите, нали? Възрастните са онези, високите, големите, с лошия дъх и мазната кожа, тираните и чудовищата… Внимавайте да не се превърнете в един от тях, става неусетно!

243947

Джак и дядо му бягат именно от този тип персонажи. Строги, дребнави, самовлюбени и горделиви, привърженици на забраните, злоупотребяващи с властта и положението си… Е, може пък в лицето на едно хлапе и бивш пилот и те да си намерят мястото, нали?

Сърцатият сюжет се движи с чудесно темпо, истински плавен полет на въображението! Текстът е акомпаниран от добре познатия и напълно съответстващ на атмосферата графичен стил на илюстратора Тони Рос, но с това допирните точки с останалата част от библиографията на Дейвид Уолямс не приключват. Подобно на други негови романи, „Голямото бягство на дядо” също печели не просто симпатиите на деца и възрастни, но и се сдобива с игрална екранизация от BBC!

Още за книгата тук: http://www.duo-design.com/detail.php?s=9&b=131

Вашият коментар