Свят на изкуства и магия е бавно разяждан от конфликт. Силата на кралиците от миналото е залязла, на трона са се възкачили нови владетели, а едно младо момиче, чийто произход е пазен в дълбока тайна трябва да бъде укрита от собствения си баща. „Бунтът на кралицата” от Ребека Рос (изд. „Сиела”) е обещаващото начало на вълнуваща нова фентъзи сага за феновете на Лаура Себастиън, Александра Бракен и Лейни Тейлър.

Когато лятното слънцестоене на седемнайсетата ѝ година наближава, Бриена желае само към две неща – да овладее своето изкуство и да бъде избрана от покровител. Израснала в южното кралство Валения, в прочутия приют Магналия, Бриена трябва да е подготвена за този живот. Но докато някои момичета се раждат с естествена наклонност към някое от петте изкуства – музика, драма, художество, духовитост и наука – тя се бори дълго, докато открие своето. Въпреки цялата ѝ подготовка най-големият ѝ страх се сбъдва – на слънцестоенето всичко се обърква и тя е оставена без покровител. Внезапно няколко месеца по-късно посрамен северен лорд ѝ предлага своето покровителство. Макар и подозрителна към намеренията му, Бриена няма друг избор освен да приеме. Но лордът има собствени причини да я потърси – там, където се стаяват тъмно минало и едно дългогодишно отмъщение, се надига опасен план за покушение срещу краля на Севера. За възвръщането на законната кралица на северния трон. План, в който са замесени хора, по-близки до Бриена, отколкото тя някога е предполагала. Докато война се задава на хоризонта, Бриена трябва да избере на кого да остане вярна – на кръвта или на себе си? На дълга или на любовта? Защото една кралица трябва да се надигне от сенките и да извоюва короната си. Но коя ще бъде тази кралица?

88a19a436b7edc277acca509d633990f

Ребека Рос е поредната млада авторка, която прави мощен дебют с начало на Young Adult фентъзи поредица, и още от заглавието и корицата на човек му става ясно какъв тип четиво го очаква. Аз пък, ако не сте забелязали случайно, имам силен афинитет точно към YA фентъзи и не се уморявам да чета нови предложения и да тествам нови автори, точно както и не ми омръзва да си направя кафе сутрин. Това е едно от моите си удоволствия.

В „Бунтът на кралицата” има правилните дози от свежи идеи и очакваните, традиционни за жанра части от историята. Бриена е млада героиня, която трябва да премине през низ от конфликти и тежки ситуации, които да закалят характера й и да тестват волята й. А голяма част от тези оформящи я като личност камъни по пътя идват под формата на… обучение, мъже и политически интриги!

Processed with VSCO with a5 preset

Магналия е сурова институция, която всячески се старае да превърне членовете на своите редици в абсолютна сила в една от съответните наклонности, споменати по-горе. Приемът в Магналия е почти невъзможен, но дядото на Бриена успява да я вкара в престижната школа, решен да я скрие от мистериозния й баща, от когото май не може да се очаква нищо добро. Парадоксалното е, че именно заради бащиното име Бриена бива приета в Магналия. Да я застигне пазеното в тайна от нея семейно минало изглежда е само въпрос на време…

За разлика от останалите момичета в приюта обаче, Бриена не е ярко изавена в нито една от наклонностите. Докато връстниците й имат сякаш ясно предначертана пътека, водеща ги я към музиката, я към театъра или пък науката, при Бриена това липсва. Тя сякаш се лута в търсене на собствения си талант, и дори не подозира, че е напълно възможно да си и по-всестранно развита личност, а не такава, която се посвещава изцяло на една-единствена сфера. При все своята всеотдайност Бриена не успява да бъде на висотата, към която се стреми и след време попада в компанията на лорд покровител със съмнителни намерения, при това докато се опитва да съкрати обучението си от седем на едва три години.

„Бунтът на кралицата” се чете адски бързо и няма как да е иначе – романът предлага и постепенно разгръщаш се романс, и събирането на парченца от пъзела относно произхода на главната героиня, и какво ли не още. Своеобразният фентъзи паралел на университетските години и търсенето на истинското призвание, преплетено със заплетени отношения и разклонени родословни дървета е много приятен микс, който прави книгата заразително интересна. В крайна сметка, Бриена ще се опълчи срещу това, което светът и съдбата искат да тикнат на сила под носа й и ще потърси собствения си път, пък дори и той да се окаже многократно по-трънлив от очакваното.

Книголина

Още за книгата: http://ciela.bg/books/book/buntt-na-kralitsata/2966

3 thoughts on “„Бунтът на кралицата” от Ребека Рос

  1. Да ти предложа две поредици – като един любител на този жанр към друг? 🙂 Cornerstone от Misty Provencher и In your dreams от Amy Martin. Ще чакам отзиви, ако им дадеш шанс 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар