Ако познавате Евгения Войнова, то по всяка вероятност ще се съгласите с мен – тя е жив пример за ренесансова личност. За себе си твърди, че е преди всичко художник, но това е доста скромно и направо непълно определение имайки предвид прекрасните й детски книги. Евгения Войнова рисува, но и пише, при това най-често в рими, а на всичкото отгоре издава и разпространява творбите си сама и отскоро стои зад новото издателство „Давид”. Ако си човек-оркестър рискуваш от време на време да свириш фалшиво или да изтървеш някой от инструментите си, но Евгения Войнова се справя наистина блестящо с многобройните си роли и резултатът е видим в перфектно изпълнените й авторски книги. Не познавам читател, малък или голям, който да е разлистил „Цветна бъркотия”, „Матея” или „Давид” и да не се е влюбил в тях мигновено. Ето защо и мотото на издателството идеално пасва на тези илюстровани истории –  „Книги за обичане”. А и в тях най-често става дума за обичта във всичките й форми – към ближните, към света, към себе си. „Сто жаби” съвсем не е изключение и дава поне сто причини за цялото семейство да прекара приятни мигове с пъстрите и поучителни страници на Евгения Войнова. 

cover jabi1-1.jpg„Сто жаби” е история за излишната суета, за това, как често пъти се самозабравяме, за да впечатляваме, за това, как пропускаме ценните и наистина важни неща, гонейки безсмислени цели… Тези сто жаби ще ви върнат обратно в нормалността – едно подсещане, че стойностните моменти са точно тук, до нас. Да ви накарат да им се радвате.“ – Евгения Войнова

7-10.jpg

Суетата и фалшът, комплексите от външния вид или борбата с чувството за малоценност не са нови теми за авторката. Още в „Цветна бъркотия” станахме свидетели на препирня между животните чии шарки са най-модерни и шикозни, а малкият симпатичен мишок Давид отнесе доста подигравки заради дългата си опашка преди да успее да се докаже като герой и да намери сродна душа, която вижда красотата в него и го приема такъв, какъвто е.

7-14.jpg

В „Сто жаби” пък се запознаваме с една зеленокожа дама, която мечтае за модните подиуми. И е готова да опита всичко за да постигне тази си цел. От модни прически, грим и бижута, та чак до изкуствените мигли и маникюра. Знам какво ще си кажат веднага всезнайковците – жабата е земноводно, и като такова не може да се похвали нито с коса, нито с мигли или пък нокти. Какви ти прически и маникюр? Ето ти чудесно начало на диалог, че всъщност тук изобщо не става дума за жаби, а се говори за самите нас.

7-17.jpg

Нашата жабка живее в блатото редом със своите „приятели – деветдесет и девет почитатели”. Дали пък това не е точно блатото, в което май затъват всички хора, когато думите „приятели” и „почитатели” започнат да се превръщат в синоними? И дали не долавяме в римите и тънка алюзия за социалните медии, насочена към родителите?

7-18.jpg

„Сто жаби” следва пътя на басните, анималистичните приказки и римуваните истории за деца, но прави и голяма крачка напред, придавайки на жабешкото житие съвременно звучене. Страшно харесвам и това, че всяка от отделните книги на Евгения Войнова е илюстрирана в свой собствен стил, различно визуално усещане и разпознаваема цветова гама. Традиционни изразни средства са впрегнати за разглеждането на актуални проблеми като кухата суета, търсенето на одобрение в тълпата, обърканите приоритети и фалшивите ценности. Е, в „Сто жаби” няма нищо фалшиво – това е книжка, създадена с много грижа и любов, която успешно изпълнява своята мисия и несъмнено ще обогати всяка семейна библиотека, в която успее да скочи!

Ненко Генов

Още за книгата: https://www.evgeniavoinova.com/sto-zhabi

Ревю на Вал Стоева в „Детски книги”: https://detskiknigi.com/sto-zhabi-istoriya-za-krasotata/

7-19.jpg

1 thoughts on “„Сто жаби” от Евгения Войнова

Вашият коментар