Когато от изд. „Кибеа” неочаквано ни зарадваха с „Мортина. История, от която да умреш от смях” на Барбара Кантини дори не се бяхме и надявали, че едва след няма и два месеца радостта ни ще е двойна. Двойна, защото сега до очарователно мрачния и забавно злокобен първи том се нарежда и вторият, който по нищо не му отстъпва. „Мортина и омразният братовчед“ може да накара всеки скелет да му изпопадат кокалите от смях. Самите ние прочетохме книжката по-ухилени и от тиквени фенери навръх Хелоуин.

217069_b

Добре дошли отново във Вила Упадък, където неживите продължават да си живуркат. Леля Упокойна до вчера си е имала приказката с бъбривия бръшлян, но ето че неочаквано я е хванала липсата. Къде ли може да се е дянала? За беда, на нейно място цъфва… свръхнеприятният братовчед Дилбърт, недолюбван от цялата рода заради критикарските си наклонности. Дилбърт не е трол, но е способен да те натроли повече от кажи-речи всички заядливи коментари в Интернет.

mortina-soffitta-barbara-cantini

И така, Мортина е принудена да прекарва времето си в компанията на мнителния и вечно недоволен братовчед, опитвайки се да разгадае загадката на изчезналата леля Упокойна. Човек би решил, че при такъв криминален случай острият кучешки нюх би бил от полза, но Скръбен май ще ни разубеди по въпроса. Уви, най-добрият приятел на човека (и зомбито) май няма никакво намерение да се изявява като четириног детектив…

sherlok-watson26359145

Чаровните илюстрации и заразителната атмосфера на книжката бързо ще ви превърнат във верни фенове на Мортина (освен ако вече не сте такива и без това). Новата история за момиченцето-зомби на Барбара Кантини е напълно способна да зомбира и вас, при това още от първата страница! Българското издание може да се похвали с твърди корици и чудесна полиграфия, плюс плавен превод от Вера Петрова. „Мортина и омразният братовчед“ ни накара не само да очакваме с нетърпение следващата книжка от поредицата, но и да хвърлим око на още една – „Ivy Pocket”, също илюстрирана от Барбара Кантини. А дали и от изд. „Кибеа” са й хвърлили око? 😉

Още за книгата: https://kibea.net/book/2634

Ревю от „Аз чета”: http://azcheta.com/mortina-i-omrazniyat-bratovched-barbara-kantini/

Барбара Кантини е родена във Флоренция през 1977. След дипломирането си специализира анимация. Kато аниматор участва в създаването на различни телевизионни серии на италианската телевизия РАИ до 2011, когато печели конкурса „Илюстратор на годината“. Оттогава се посвещава на илюстрацията, като работи за американски, английски и италиански издателства. „Мортина“ е нейната първа изцяло авторска книга. Живее в околностите на Флоренция със съпруга си, двете си дъщери, три котки и един палав хамстер.

 

3 thoughts on “„Мортина и омразният братовчед“ от Барбара Кантини

Вашият коментар